zondag 10 december 2017

Kaastaart



Inkopen maar weer eens
Dit spreekt voor zichzelf
Vlnr € 4, 6, 8, 11



Kaas voor- en nagerechten voor het Kerstmenu



Kaastaart uit Asun

Spaanse Pyreneeën



150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren doorkloppen

Daarna een kop room, een kop melk, dan een kop volle yoghurt, en tot slot bloem erdoor werken tot een vrij dik beslag
Ietsje zout kan er ook door

Eén uur en drie kwartier (jawel)bakken op 170 graden

Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dik gemaakt met maizena



Vier kalfswangen


Kaastaart met blauwschimmelkaas


Meng verse kaas met een flinke scheut room, breng op smaak met p/z en roer er uitgeknepen gelatine-blaadjes door

Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel

Beleg de vorm met een dubbele laag plakjes volvette jongbelegen kaas

Leg op de kaas een laagje van het al iets opgesteven verse kaasmengsel, daarop dunne plakjes stevige blauwschimmelkaas (hoeft niks duurs te zijn), dan wat verse kaas, dan dunne plakjes roomkaas (kernhem of zo), verse kaas, blauwschimmelkaas etc.

Eindig met verse kaas en decoreer met fruit en/of noten

Laat goed koelen voor het serveren



Griekse risottorijst
Uhh, dat heet zo
Heeft niks met risotto te maken


Kaastaart met fruit


Maak een mengsel van gepureerd fruit en verse kaas

Breng op smaak met citroensap en suiker

Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel

Doe er het fruitmengsel in en decoreer met fruit

Koel goed voor het serveren.

Thats all...



Pools
Lekker spul!


Kaastaart met rozijnen en noten


Week rozijnen in port

Ontdooi bladerdeeg, voldoende om een lage vierkante bakvorm mee te kunnen bekleden

Klop twee eieren met vier lepels room, en wat z/p

Vet de bakvorm iets in en bekleed met bladerdeeg
Prik gaatjes in het deeg

Leg om en om plakjes Leerdammer, harde geitenkaas en belegen Goudse kaas in de vorm, met daartussen vrij fijn gebroken cashewnoten en de afgegoten rozijnen

Giet er het eimengsel over en bak 25 minuten op 200 graden

Koel



Hashthee


Kaastaart van vier soorten kaas



Verkruimel 300 gr. Mariakoekjes met een deegroller

Werk het kruim door 150 gram boter en werk daar twee eetlepels basterdsuiker door, en het sap van een citroen
Maak van dit mengsel met iets melk een zwaar deeg

Bekleed een vlaaivorm met dit deeg (eventueel door steeds plakjes te maken van een bolletje deeg etc.)

Breng 250 cc melk bijna aan de kook, met daarin een scheut room, 50 gram rookkaas, 25 gr harde schaapskaas en 25 gram harde geitenkaas, alle kaas geraspt
Laat, roerend, de kaas smelten op half-hoog vuur

Klop vier eigelen smeuïg met 100 gram basterdsuiker en werk daar dan 300 gram verse kaas door

Klop vier eiwitten iets stijf en ga dan verder met kloppen, steeds wat van 100 gram basterdsuiker toevoegend

Werk het eigeel-kaasmengsel door de melk en giet in een koude kom
Werk er voorzichtig spatelend het eiwit door

Stort dit mengsel op het deeg en bak een dik half uur op 180 graden

Bestrooi de taart met poedersuiker.



Ui granulaat
Niks mis mee, net zomin als idem van knof, voor bepaalde bereidingen
Soep, diepvries soepgroenten...


Kaastaartjes met peer


Maak bladerdeeg of koop het en ontdooi het

Maak een mengsel van blauwschimmelkaas, crème fraice en licht geslagen eiwit (250 gram kaas op een eetlepel crème fraiche en anderhalf eiwit)
Breng op smaak met p/z, en koel

Rol het deeg uit tot 3 mm dik en steek er cirkels uit met een diameter van ongeveer 12 cm.

Leg het deeg op een ingevet bakblik en prik het goed in.

Verdeel het mengsel over het deeg tot 2 cm van de rand
Strooi er gehakte verse rozemarijn over en koel

Schil peren (een bolle, niet een langwerpige soort) en ontdoe van het klokhuis; snij in schijven van 1 cm dik

Smelt 50 gr ongezouten boter, doe er een eetlepel gele basterdsuiker bij en karameliseer de peer hierin, met 3 of 4 eetlepels water
Laat koelen

Beleg de taartjes met de peerschijven en bestrijk met gesmolten boter
Bestrooi met versgebroken komijnzaad, rozemarijn, p/z
Vouw de randen van het deeg naar binnen en bestrijk met losgeklopt ei

Bak een dik kwartier op 200 graden



Griekse rookworst
Net als onze rookworst, maar met groene kruiden