zondag 3 december 2017

Kool



Ik heb het nog niet gelezen...


Koolrecepten ex rode kool

Rode kool zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Nou ja, ex rode kool: ik vond nog twee recepten, en laatst schreef ik over gemarineerde rode kool, zie hier


Rode kool van zuurkool


Zie hieronder het basisrecept

Gebruik minder jeneverbessen maar ook korianderzaad.
Stamp de kool met het zout tot vocht vrijkomt.
Voeg per kilo toe: een ui in ringen, een geraspte goudreinet, een laurierblad en twee eetlepels karnemelk.
Meng goed, vul de pot voor vier vijfde enzovoorts.

Nu het basisrecept voor zuurkool
Maar het kan natuurlijk ook, met een kleinere hoeveelheid, in bijvoorbeeld een grote weckfles

Gebruik acht kilo witte en/of savoyekool en/of spitskool

Snijd de kolen in vieren en verwijder de stronken
Snij of schaaf de kool in dunne reepjes
Spoel de kool schoon en laat goed uitlekken
Werk een theelepel zout door de kool, een eetlepel karnemelk, wat gebroken jeneverbessen en wat gebroken peperkorrels

Leg een laag in een goed schoongemaakte Keulse pot (soda!) en druk goed aan met een goed schoongemaakt voorwerp (plankje of zo; soda!); het vocht moet boven de kool komen te staan.
Leg een goed schoongemaakte linnen doek op de kool, daarop een goed schoongemaakt bord en daarop een goed schoongemaakte zware steen

Dek de pot af met een schone theedoek en zet in een koele maar niet te koude ruimte (10 à 12 graden)
Zet de pot na een week in een koude ruimte (5 à 8 graden)

De eerste maand dient eens per week de witte prut op de kool te worden verwijderd, waarna er weer een schone doek, bord en gewicht op komt. Daarna gebeurt dat eens in de twee weken

Na zes weken kan de kool al gegeten worden
Is de kool te zuur dan extra goed afspoelen voor gebruik



Ook nog niet gelezen...


Witte bonen met rodekool

Frankrijk


Week en kook de bonen en kook de rodekool op zijn Frans (zie de eerste link hierboven)

Serveer bonen en kool met gekookte eieren.



Ook nog niet gelezen...


Laatst schreef ik over Poolse koolsoep

Zie hier



Kool met kerrie

Goelai Kol


Indonesië


Bak grofgesneden ui in flink zonnebloemolie wat aan

Voeg wat later knoflook toe, roer even om en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe (Chinese, witte of spitskool)
Blijf omroeren tot de kool iets slap wordt

Kruid met kerrie, wat komijn en eventueel wat sambal

Voeg een flinke scheut groentenbouillon toe en los, als het kookt, santen (kokosboter) erin op

Laat op laag vuur de kool gaarkoken

Proef op zout
Doe er eventueel wat zoute ketjap door



Best een aardig boek



Witte kool

Pools



Stoom grof gesneden witte kool gaar

Bacon-stukjes bakken, wat later ui en knof meebakken en weer wat later stukken stevige appel

Flink bloem erdoor, even blijven roeren op laag vuur, en er dan een saus van maken met melk, bouillon en dunne tomatensaus

Op smaak brengen met p/z, en er de gestoomde witte kool in opwarmen.



Ben ik aan het lezen
Haal er aardige dingen ui


Gevulde koolbladeren

Bebotok

Indonesië


Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken
Ze moeten slap zijn

Gehakt aanmaken met kerrie djawa, zout en geraspte kokos

Met die bladeren daarvan pakketjes maken, die rondom aanbraden, en dan op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap gaarstoven

Serveren met rijst


Op Lombok maken ze het met geitenvlees, en dat heet dan ook Bèèèhbuttok

Duitse variant: met rode kool en met komijn en/of koriander door de vulling



Nog niet gelezen
Nauwelijks te fotograferen omslag
(Heptie izze broek geschete?)



Zie de volgende aflevering hier