Vandaag 10 jaar geleden begon ik dit blog...
En vandaag is het Zonnewende, in dit geval Midwinter
Dat was het op 21 december 2007 niet, want in de twee jaar vóór een schrikkeljaar (2008) valt de Zonnewende op 22 december.
De Zonnewende is overigens al geweest, dat was om 16.28 uur.
Maar goed: het blijft een van de mooiste dagen van het jaar, de dag waarop de dagen weer gaan lengen...
(Weer wat geleerd!)
Wat gaan we eten vanaf zaterdag?
Zaterdag 23
Gerookte heilbot, waterkers, geroosterd brioche, boter
Omelet bospaddenstoelen, rijst, tomatensaus
Griesmeelpudding, bessensaus
Zondag 24
Venkelsalami, Adora tomaat, augurkjes, stokbrood
Magret van Barbarie eend (3 uur op 54° in de sous vide), rode kidneybonen, paprika, jus (want het wordt na het garen aangebraden)
Kaki gemarineerd in Lapsang souchong
Maandag 25
Gerookte tonijn, waterkers, toast, boter
Ovenschotel van Langres, Roseval en zoete ui
Vanilleijs met frambozen, blauwe bessen en Clotted cream
Dinsdag 26 december
Mozzarella met Provençaalse ansjovis, Retsina (ik vermeld de wijnen enkel daar waar ik het al weet)
Coquilles met linguini, worteltjes, en witte wijnsaus
Pruimenflap met Holsteiner Pflaumenmus
Woensdag 27 december
Telor Bali, lontong
Ierse Chateaubriand (niet Châteaubriand!), friet, kastanjechampignons, uienchutney
Sablé de Wissant, stokbrood
Donderdag 28 december
Bresaola, kappertjes, toast
Gepocheerd ei, pasta met truffel (eigen productie, met gruis van gedroogde wintertruffel, € 420,-/ons), artisjokharten, Noilly Prat saus
Pisang goreng in beslag gefrituurd, met roedjaksaus
Vrijdag 29 december
Bloc foie gras d'oie, geroosterd brioche, Monbazillac
Ganzenborst (10 uur op 80°), flageolets, uiensaus
Roomijs met Mandarine Napoléon
Zaterdag 30 december
Mousse van gevogeltelever met Armagnac, toast
Rookkaasfondue, stokbrood, waterkers
Citroenmousse, "mislukt" (laag gelei onderin)
Zondag 31 december
Salade van schelvislever en avocado, stokbrood, Laurent Perrier
Langoustines, kriel, Sugar snaps, Spigol, Txakoli
Mincemeat pie
Maandag 1 januari
Kaviaar, blini, smetana
Lamsschenkel (17 uur op 70°), spaghetti, Tomates provençales, saus van het stoofvocht
Mascarpone met Schabziger
Burp...