Zie aflevering 1 hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is pas enkele dagen geleden, maar ja, het weer is ernaar
Aardappelpuree met kool en geitenkaas
Maak aardappelpuree (met boter, melk, zout, witte peper en nootmuskaat)
Bak fijngesneden kool (witte, savooie, groene, spits) even op met wat boter, voeg bouillon toe en laat gaarstoven.
Laat uitlekken en proef op p/z
Leg in een ingevette ovenschotel een-derde van de puree, daarop de helft van de kool en daarop geraspte of gebrokkelde Nederlandse harde geitenkaas
Weer een-derde van de puree erop, kool, kaas en dan de rest van de puree
Bestrijk met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel en zet in een vrij hete oven tot goudbruin
Witte kool met krieltjes en komijnekaas saus
Laatst iets dergelijks, maar dit is toch ff wat anders
De kleingesneden kool met wat ui aanbakken, en met wat witte wijn en wat bouillon bijna gaar stoven
Basissaus maken (boter, ui, knof, bloem, melk, p/z, witte wijn, bouillon), en daar flink geraspte jonge komijnekaas in oplossen, met wat mosterd en wat citroensap
De kool en de saus serveren met gefrituurde krieltjes
Vlak voor het serveren nog wat mosterd en citroen door de saus
Runderbouillon trekken
Kool met aardappelen
Colcannon
Ierland
Kook aardappelen in de schil
Kook witte kool op hoog vuur in zo weinig mogelijk water gaar
Pel de aardappelen, en maak er met melk, wat boter, nootmuskaat en zout puree van
Meng daar de kool door
Op borden scheppen, kuiltje in maken en daarin een klont boter
Spekjessaus
Duits
Boerenkool met ketjap
Was de boerenkool goed, sla uit en laat drogen
Snijd de kool fijn
Bak in arachide-olie gesnipperde ui aan en voeg daarna gesnipperde knof toe
Roer even om en laat dan, roerend en op hoog vuur, de boerenkool even aanbakken
Giet er bouillon bij
Laat, als de kool zowat gaar is, op hoog vuur inkoken
Warm plakjes rookworst op in de kool, op laag vuur
Breng op smaak met ketjap kental en sambal
"Hollandse" sperziebonen