dinsdag 30 augustus 2016
Aardappelen!
Eindelijk!
Aardappelschijven uit de oven, met ham en zoete ui
Duits
Snij de ham zoals hierboven, niet dun dus, en blancheer
Proef of het voldoende ontzout is
Giet af
Snij in stripsof grove stukjes
Bak grof gesneden zoete ui met knof in boter
Zwarte peper erover en omhusselen
Ovenschotel invetten
Schijfjes (rauwe) aardappel erin (gebruik Roseval of zo), een stevige laag
Peper
Ui op de aardappelen, en ook de ham
Nog eens aardappelen, kan nu wat minder, kwast in met gesmolten boter, zwarte peper
Oven (200°)
Na een kwartier flink hete volle melk erover
Laat de aardappelen garen
(Die melk dat moet lobbig worden, net als bij Arrosto di maiale al latte, een heerlijk gerecht en super anti joods: varkensvlees gegaard in melk; zie hier en het recept hier
Serveer dat met champignons, gebakken met munt, en stokbrood)
Kriel, Limburger, aspergepunten
Schil en kook kriel niet al te gaar
Gebruik liefst (halve) grote kriel
Olijfolie, slalot, knof...
Bak de stelen van Thaise groene aspergepunten heel kort mee
Wat Fino, wat kippenbouillon en pijlsnel inkoken
Tegen het eind van het inkoken de toppen erbij en peper erover
De aardappelen naar een vette ovenschaal
Asperges erover
Gehalveerde Limburger erop
Kwast de kaas in met notenolie
Oven
Tater tots!
Met gestoofde sukadelap, IPA saus en met mais
Sukadelap bruinen in boter
Uit de pan
Boter, ui, knof, soepgroente, peterselie...
Laurier, zwarte peperbolletjes...
Runderfond, vlees terug
Langzaam aan de kook en het vuur heel laag
Drie uur...
Tater tots zijn rösti kroketten zeg maar
Aardappelen schillen, half gaar koken in kippenbouillon, koudspoelen
Raspen en eventueel in een doek wat uitknijpen als ze vochtig zijn
Ei, bloem, Parmezaan en p/z erdoor werken
Kroketjes vormen
Boter, ui, knof...
Bloem...
IPA...
P/z en wat Viandox of zo
Corrigeer de smaak eventueel met room en met gele basterdsuiker
Mais warmen in wat van die kippenbouillon
Goed vochtig serveren
Tater tots frituren
Gebruik de stoofbouillon ergens anders voor
Zie hieronder, met extra saus ernaast
Kriel Nepalees
Phulko tarkari
(kari: kerrie)
Aardappel met kerrie, ach ach ach wat is dat altijd lekker
Indiaas (of Nepalees dan dus), West-Afrikaans (met verse geelwortel altijd), Caribisch (Stofu kau meti)...
Kook eieren hard / Kook kriel driekwart
Later zet ik het verder op rijm, en die kriel dat zijn weer grotere
Eieren door de helft
Kriel in twee of drie stukken
Ghee, stukjes sperzie opbakken en uit de pan
Ghee, gemberwortel en laos...
Ui... Knof...
Koenjit, komijn, korianderzaad, daoen salam...
Yoghurt en kippenbouillon...
Sperzie erin garen
Aardappel en ei erin warmen
Serveer met Sriracha
Dat is niet Nepalees, maar zoiets hebben ze daar wel
Ik heb die aardappelen trouwens twee keer gemaakt, een keer (dat is ook Nepalees) met ook tomatenstukken erbij, goed rijp, net vóór die yoghurt
Warmen, prakken
Opperdoezers met overjarige geitenkaas
Elzas, maar dan met aardappels van daar natuurlijk
Zoete ui grof snipperen (je koopt ze bij AH per drie grote, dus ik repeteerde ze)
Lang langzaam stoven in boter, eerst met een deksel, later zonder en met geplette gehakte knof
Ovenschaal vetten, schijven aardappel met ganzenvet erover erin
P/z, uien, ganzenvet
Oven, 180°
Als de aardappelen beginnen te garen overjarige Nederlandse harde geitenkaas erover raspen en terug in de oven
Serveer met knof-mayo
Dat Museum Voorlinden
Wat een flauwekul hangt daar (ex Pyke Koch)
En dan die krom Nederlands sprekende Pijbes...