Vandaag weer eens inkopen
Isigny, daar komt ook die erg lekkere Saint Paulin vandaan, Abbaye Sainte Mère
Er was ooit een wedstijd, na het oogsten van enkele enorme rode kolen en het schieten van veel houtduiven: Voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht maken met duif en rode kool
U begrijpt wie er won
Gemarineerde rode kool met duivenpoten (koud)
Ik besprak die kool enkele dagen geleden
Rode koolsoep op basis van bouillon van de karkassen
Chartreuse (sjieke stamp) van rode kool, met duivenborsten
Enorm lang geleden dat ik dat kocht / dronk
Ik vond het lekker, maar sterk (vergeleken met andere likeuren)
Rode kool
Bak in een stoofpan ui, knof en fijngesneden rode kool aan in boter
Kruid met kruidnagel, laurier, foelie, zwarte peper, geplette cardamom, gehalveerde jeneverbessen, kaneel en p/z
Voeg bouillon toe en breng aan de kook
Laat, met een deksel op de pan, een half uur sudderen
Voeg stukken goudreinet toe als de kool zowat gaar is
Proef op p/z en of er wat wijnazijn bij moet
Is de kool blauw dan had er dat eerder bijgemoeten
Voeg bessendiksap toe en kook nog 10 minuten
Enkele "Cap of ribeye's"
Ook wel Deksel van de dikke lende (wat klets is)
Of Spinalie (van de wetenschappelijke naam Spinalis)
Of Spinalie (van de wetenschappelijke naam Spinalis)
Volgens sommigen het lekkerste stukje koe
Rode kool, Frans
Het idee is hetzelfde
Snijd de rode kool zo fijn mogelijk
Snijd op een middelmaat rode kool twee goudrenetten in blokjes en een flinke ui in ringen
Maak in een braadpan reuzel heet en bak daarin de kool kort en steeds roerend aan
Voeg de appel toe, roer even om en voeg dan de ui toe; roer weer om
Voeg z/p en een flinke scheut kokend water toe, roer om, doe een deksel op de pan en laat anderhalf uur sudderen
Proef op z/p
Maak de rode kool zoetzuur met rietsuiker en rode wijnazijn.
Dendeng
Gekruid gedroogd rundvlees
Mag niet geïmporteerd/verkocht worden
Gaat van onder de toonbank
Tekst door Google Translate gehaald:
"Dendeng geweekt heet
water gedurende 1 -2 minuten na een beetje slap aftreksel en vervolgens
in stukjes gesneden naar smaak en bak in hete olie gedurende 1-2 minuten"
Rode kool met koriander
Duitsland
Wat spekblokjes langzaam in wat reuzel uitbakken
Gesnipperde rode kool meebakken, laurier en flink gemalen korianderzaad erbij, peper en zout, en ietsje foelie en kruidnagel
Met rode wijn en wat rode wijnazijn een half uurtje zacht laten stoven
Ze maken in Duitsland ook een soort bebotok, gevulde koolbladeren, maar dan met rode kool, en daar ook koriander (of komijn) door het gehakt
Warm gerookte zalm
Rodekool-soep
Russische Borsjtj
Ik meen dat het in Polen met rode bieten gemaakt wordt, maar het kan ook andersom zijn
Ja, of ze maken het in Polen en in Rusland met bieten of met rode kool...
Rookspek uitbakken, ui en knof erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden
Serveren met zure room
Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten
Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen, als groente eten
Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier erbij en blokjes rookworst.
Een erg lekkere, niet te zoete, met ijs prima als aperitief te drinken likeur van Mirte en honing
Duif met rode kool-stamp
Maak rode kool-stamppot
Gebruik in de aardappelen melk, boter, witte peper en nootmuskaat
Kook de rode kool in het aardappelkookwater
Bak borstfilets van duif, met het vel er nog aan, snel aan beide zijden bruin in hete boter
Doe de warme stamp in een ovenschotel, leg er de filets op met de huid naar boven, giet de bakboter over de filets en de stamp en gratineer de schotel in een zo heet mogelijke oven
Pane carasauZie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Die Otto Kleynezaakje kon het niet vinden in Nederland
In Groningen vind je het in de Italiaanse kraam op de markt, en in de Italiaanse winkel
Varkenspoten met rode kool
Engeland
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen
Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes uit de poten en die poten grof gehakt terug
Serveer met rode kool
Nog wat rode kool hier
Tau kwa
Extra stevige tofu
Ik zat te denken: kent iemand toevallig een vegetariër met gevoel voor humor?