zaterdag 4 november 2017

Kookboeken



Cannellini en paprika


Ingrediënten


Koken met verse roomkaas


Bressot dus
1991

Daar kunnen we kort over zijn

Om te beginnen dat lullige "bladeren"
Je slaat een pagina open, maar dan moet je om wat te kunnen lezen eerst een flapje optillen
Doe normaal...

Veel heel normale recepten met die Bressot erin opgedrongen
Spaghetti carbonara met Bressot...

Ga ik wat maken?
Asperge-hamtaartjes
Maar met mooie verse kaas en met ham ipv met "Bressot met ham"



Shiitake aanbakken


Mosselen


2002

"Rebo Culinair"
??

Bouillabaisse met rode wijnazijn...

Mosselen in Bloody Mary
Met een augurk...

Curry met zaagjes en raita
Foto van een venusschelp

"Wikkel de mosselen in de plakjes ham en leg ze boven op de tomatensaus in de schelp"
Lazer op

"Laksapasta"

"Maltezer mosselen" met sinaasappelsap
Dat is met bloedsinaasappelen ja



Tomaten en ei
Ik weet niet meer wat voor saus over deze ovenschotel ging,
maar het was heerlijk, dat weet ik nog wel...


Ik deed wel een idee op, maar dat ga ik dan wel op mijn manier maken

Mosselen in Pernod-roomsaus

("3 el Pernod of citroensap")

Maar toch schijnt de combi (dan dus) Pernod + citroensap bij mosselen niet slecht te zijn



Kleine Italiaanse uitjes stoven


Herbs, Spices and Flavourings

Tom Stobart

1970

Het schijnt een standaardwerk te zijn
Erg veel manco's
Moeilijk onderwerp
Ook (zelfde onderwerp) Root's minste boek


Stobart was lid van de Hunt-Hillary expeditie als cameraman
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is wat anders dan Otto Kleynejan die naar zijn "Franse landgoed" gaat

Mooie indeling
History
Importance
Origin
Scientific bases
Names
Syntetics
In practice

Zeker niet compleet overigens
Ik miste Five spices powder bv.

Heel mooi schema voor curries, hoe je bij koenjit, per kruid, wat en hoeveel kunt bijvoegen

Bij "mouth feelings" ontbreekt waterkastanje en slijmerig (heel belangrijk in China en in West-Afrika)
Bij anaesthesiae (kruidnagel en vanille) ontbreekt Szechuan peper

Lactarius deliciosUS ja

Dijon maakt de helft van de wereldproductie mosterd
Dat zou ik niet durven zeggen

Dat palmolie uit de pit komt
Nee hoor, uit de pit komt de olie waar je zeep van maakt (Palmolive, = met olijfpersresidue)

Groene peperbolletjes ontbreken!!

Dat in Iran peper vervangen wordt door soemak of gepekelde citroen...

Chilipoeder is geen grove cayennepeper

Pijnboompit is niet piñas (dat betekent ananassen) maar piñones

Kletsverhaal over pistache in de Libanese keuken

Dat een kok rauwe leverpâté op zout zou proeven
Die bakt een klontje, ja

Zout verhoogt de kook de kooktemperatuur van water, schrijft ie...

Kletskoek over bergbonenkruid

Eindelijk, dat wel, een goed verhaal over roken van voedsel
Niks "conserverend"

Dat de smaak van zomertruffel vervliegt bij verwarming
Kijk, je moet wel kúnnen koken...

Huh?? Wordt er niet gekookt met verse koenjit??
En "gedroogd is het moeilijk te raspen"



Zeekraal


Gaan we wat maken?


Nuoc mam voor over rijst aanpassen met limoensap, palmsuiker en cayennepeper

Geprakte groene peper (zonder pitjes en zaadlijsten) op bief

Gemalen groene peper als hierboven, gemengd met kokos en korianderblad, zout en limoensap
"Gebruik als chutney"

Home made chilli sauce
Kook rode pepers (weer zonder zaad en zaadlijsten) met zout, azijn, palmsuiker, knof  en "kruiden naar wens"

Chilipepers trekken op alcohol
Of op "fine brandy"

Biryani met kewra (een soort tropisch rozenwater; bij de betere Turk)

Œufs en gelée à l'estragon

Sauce messine
(Dat moet ook bij die post over Sauce tartare, ravigote en nog zo wat)



Witrussische oven omelet