Risotto
Met Mozzarella en paprika
Voor een recept als dit is Carnaroli de beste rijst
Maak kippenbouillon heet
Olijfolie, ui, knof...
Tomatenpuree...
Wat pikant paprikapoeder (niet gerookt, Kleynepik)
Paprika en wat bouillon...
Blokjes Mozzarella
Boter, sjalot...
Rijst...
Witte wijn...
Bouillon, roeren, bouillon etc
Surinaamse rijst
Met Ikan teri en dikke Nederlandse sperziebonen
Ikan teri: gedroogde ansjovis
Ik gebruikte Ikan teri besar, grote
Sperziebonen in kop kont en in stukjes in koud water
Asemwater maken
Sperzie uitlekken en droogdeppen
Pindaolie, sperzie wokken, uit
Rijst koken en afgieten
Visjes (ongeweekt) frituren en grof hakken
Pindaolie, ui, knof, laos, sereh, rawit (alles vers!)...
Versgemalen korianderzaad...
Sperzie erbij...
Kippenbouillon...
Daoen salam, ansjovis...
Asemwater, kokossuiker
Rijst...
Proef op zout
Ongelofelijk hoe die kokossmaak uit die suiker komt, en hoe mooi dat combineert met de aparte smaak van die vis...
Kleefrijst
Met bleekselderij en kip
Boeboer ajam
Kippenbouillon laten sudderen met Saoto mix, ui, knof, sereh, Daoen djeroek poeroet en wat rawit
Kip aanbraden
Zeven, bleekselderijstukjes erin koken, uit de pan
Kip in de bouillon stoven
Kip eruit, vlees klein
Boeboer (pap) maken met de rijst en de bouillon
Op smaak met Ketjap kental
Kip warmen in de bouillon
Naast rijst op het bord (het hoort allemaal door mekaar)
Bleekselderij warmen in de bouillon en naast de kip
Bosui over de rijst en ook fruitjes
Serveer met een mooie sambal (milde Badjak of sterke Brandal)
Pandan rijst
Met groene paprika en koolvis
Thais
Kan ook met garnalen en/of varkensvlees
(Uhh witte vis, garnalen, varkensvlees, witte vis + garnalen, varkensvlees + garnalen)
Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, rawit, selderijblad...
Vis erin aanbakken, uit de pan
Paprika idem
Aanbaksels los met rijstwijn (Shaohsing is hiervoor goed genoeg)
Maak met zoete bonensaus (Tian mian jiang) en rijstwijn een mooie saus
Kook de rijst
Vis en paprika in de saus warmen
Mihoen
Met garnalen, zeewolf, kipfilet, rundergehaktballetjes, bundelzwammetjes, tauge, gesauteerde peultjes
Chinese fondue
Pindaolie, ui, knof, laos, sereh, rawit (alles vers)...
Kippenbouillon...
Op smaak met Golden Mountain "Seasoning sauce" (Tướng già vị; dat is wel Vietnamees maar erg lekker)
Peultjes goed sauteren
Al het spul in de soep warmen
Aan het eind de soep drinken
Jezus wat een lul zeg, die Kortzicht of Kromzicht of Stompzicht of hoe heet ie ook weer...
Maar mooi mogen blijven...
Ja, dat heb je als je kabinet wordt gegijzeld door achterbakse psalmenzangers...