Plaatjes vandaag: de Inktspotprijs
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Deze hierboven was niet de winnaar, maar wel voor mij
God God wat een mongolen, die Denkers...
Je moet voor de aardigheid eens een uitzending van hen (Uitzending Politieke Partijen) bekijken
Je wil het niet weten, de likkende lulligheid...
Je zakt van opgedrongen schaamte door de vloer
Koevoet en Neusturk
Twee platgetrapte hondedrollen
Je zakt van opgedrongen schaamte door de vloer
Koevoet en Neusturk
Twee platgetrapte hondedrollen
Deze prent van Collignon
Gemarineerde rauwe zalm
Neem dunne moten zalm en wrijf die aan beide zijden in met Nuoc Mam (Fish sauce)
Na een kwartier idem maar gemeng met limoensap
Laat nog een half uur liggen op een koele plek, en draai halverwege
Een beetje cayennepeper, liefst redelijk zachte grove Koreaanse
Eet rauw, eventueel met wat plakjes lontong, en alles op kamertemperatuur
Ook een hele mooie!
Bertrams
Gemarineerd spek
Leg vingerdikke plakken doorregen spek in een marinade van droge witte wijn, wat rijstwijn (of medium sherry), iets citroensap, wat Ketjap asin of Light soy, en sambal naar smaak (of tabasco)
Draai regelmatig
Kook of bak of gril
Laat afkoelen in de marinade
Snij klein en gebruik in een salade of als borrelhapje
Dit was de winnaar
Cynischer bestaat niet
Gemarineerde tahoe
Snijd de tahoe in plakken, en haal die door rijstbloem waarin z/p
De plakken moeten juist niet droog gedept zijn of zo; er moet een pappig laagje omheen zitten
Bak de plakken op hoog vuur kort aan in pindaolie
Laat koelen en marineer de plakken in Light soy met wat Chinese rijstwijn, geperste knof, sambal, gember(-poeder en stroop) en citroensap
Snijd de tahoe in blokjes en werk door een warm groentegerecht, samen met de marinade
Gemarineerde inktvis
Snijd de schoongemaakte lijven van niet te grote inktvissen in ringetjes
Als het vel onbeschadigd is, haal het er dan niet af
Dat geeft een heel aardig effect
Doe de ringen in visbouillon, en kook tot ze gaar zijn
Giet af en spoel koud
Meng witte wijnazijn en olijfolie, en kruid met venkelzaad, korianderzaad (beide vers gebroken), groene kruiden, laurier, zout, cayennepeper en Worcestershire
Voeg gesnipperde ui en idem knof toe, en geknipt selderijblad
Doe de marinade in een pot en voeg de inktvisringen toe
Laat twee dagen marineren op een koele plek, zeer regelmatig omroerend (denk aan anaerobische bacteriën!)
Serveer op een salade van sla, tomaat, komkommer, ui en zwarte olijven
Niet bewaren!!
Janssen
Zweedse gemarineerde kip
Kook rondom kort aangebakken kipfilets in flink kokende kippenbouillon tot ze juist van binnen gaar zijn
Laat koelen
Marineer ze in repen gesneden in één deel witte wijnazijn op twee delen goede olijfolie, met zout, cayenne, geplet komijnzaad, geperste knof, oregano en basilicum, ongeveer vijf uur op een koele plek
Roer regelmatig om
Laat goed uitlekken en serveer op sla en met gegrilde paprika
Je kan ook werken met 'rauwe' casselerrib
Marijn
Zie de volgende aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)