Jouster pof
Niet denken dat dat uit Joure komt
Wel uit Friesland
Jouster betekent geefster (op kraamvisite)
In het Helmonds heet dat Nun krommenèèrum
(Een kromme arm, draagt cadeau)
Linzen,
dat leek me wel wat,
voor het weer van deze dagen
Linzen met konijn
Bordelais en Poitevin
Lapin aux lentilles
Haal de mooie stukken van een (liefst wild) konijn
Hak de rest fijn en kook daar lang en zachtjes bouillon van met de gebruikelijke ingrediënten
Laat die een nacht staan, ontvet, zeef
Kook er de linzen in, met een scheut Monbazillac
Serveer de linzen met de gebakken mooie stukken konijn
Vooral in de Poitevin heb je veel konijngerechten
Beroemdste is met slakken
Daar kook ik altijd enorm graag mee
Daar kan je hel mooie dingen mee doen
Linzen met varkenspoot
Frankrijk
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen
Af laten koelen, vet eraf scheppen, botjes uit de poten en die poten grof gehakt terug
Linzen erbij, wortel, prei, ui, knof, z/p, peterselie, laurier, zie maar
En dan die linzen daarin koken natuurlijk
In Spanje maken ze het ook, met een scheut Malaga in het kookwater
Prima spul
Als zijn het Kruidnoten, geen Pepernoten
Linzencurry met gedroogd fruit
Afghanistan
Doe gedroogde abrikozen (liefst "zure") of vijgen in kokend, iets gezouten water; als het water weer kookt de vlam uit doen en de pan acht uur laten staan
Kook linzen met soepgroenten etc.
Maak een kerriesaus, eventueel met kokos erdoor
Meng de uitgelekte linzen met de saus en de vruchten en doe in een ovenschotel
Warm op in de oven (160 graden)
Er kan ook bijvoorbeeld gekookte lamstong door, of er kunnen, voordat het de oven in gaat, eieren boven gebroken worden.
Maak na de toevoeging van elk ei ruimte in de diepte daarvoor door er een lepel naast te steken en die lepel van het ei weg te trekken, horizontaal
Enorm lekker...
Linzen-salade
Spanje
Kook de linzen met soepgroenten en wat malaga of madera
Gebruik geen zout; laat in plaats daarvan stukken hambot meekoken (bot van rauwe ham dan dus) en grove stukken goed droge rauwe ham
Laat in de kookvloeistof afkoelen, giet af (niet weggooien!), laat goed uitlekken en verwijder de botten
Breng op smaak met goede olijfolie, goede wijnazijn, peper en eventueel zout
Voeg eventueel wat van de kookvloeistof toe, en gebruik de rest voor soep of saus
Drie keer niks