zondag 24 september 2017

Telegraaf recepten




Die had ik nog wat liggen

Wat ouder, zomer en lente gerechten onder andere, maar ja
Een recept is een recept



Er zijn ook dingen bij die ik nooit zou maken

Boekweitsalade
Met walnoten en prei


En avocado met ei in de pitholte in de oven maakte ik al, maar hij (Felix Wilbrink) bakt er chipolata's bij en dat lijkt me een uitstekende combinatie


Fu yong hai
Zie mijn geschrijf erover hier (alle links hier in een nieuw venster)


Tahu telor
Met ei dus
En prei
Ja, dat is afgeleid van Dadar isi
Dan bak je een omelet van met tahoe geprakt ei, en die vul je met goed geblancheerde julienne van prei




Kip met Calvados


Poten bruin braden in boter
Champignons, tijm, laurier, Calvados, z/p en kippenbouillon
Crème fraiche, peper
Met gebakken aardappelen



Pizza met daslook en rauwe ham

Bodem, zure room, p/z, daslook knippen
Reepjes van plakjes rauwe ham
Geraspte kaas
Oven




Surf  `n turf


Dat moet eigenlijk bief met oester zijn, maar je ziet het (inderdaad) veel met garnalen

Mosterd, bruine suiker, Tabasco mengen
Entrecôte mee inwrijven
Roosteren
Garnalen bakken
Met zeekraal serveren



Pörkölt


Ja, hij heeft gelijk, Goulash is een soort soep (op een variëteit na), en wat wij Goulash noemen dat heet Pörkölt

Mager runderstoofvlees
Blokjes, p/z, komijn en heel veel half pikant paprikapoeder eromheen
Vette spekjes uitbakken, daarbij dat vlees bakken (maar, voeg ik toe: niet te heet want dan verbrandt het paprikapoeder)
Heel veel ui erbij (en knof!)
Rode wijn, oregano en langzaam garen
Met knoedels (neem Gnocchi)




Varkenshaas met appel


Haas, z/p en mosterdpoeder
Boter, bruinen met ui (en knof!)
Vuur laag, appel, droge cider, gaar stoven
Uit, pureer, Crème fraiche, p/z



Kip met amandelen


Kip bruinen in ghee
Plus ui (veel), knof, stukken tomaat...
Koriander, gember, komijn, kruidnagel...
Amandelmeel en bouillon
Gaar stoven; bindt vanzelf
Chilipoeder en zout en cayennepeper
Verse koriander
Met rijst en/of linzen



Waterkers


Spekjes uitbakken
Ui erbij (en knof!)...
Voorgekookte aardappelschijfjes...
Steeltjes waterkers...
Blaadjes waterkers...
Ovenschaal, kaas, eieren, zwarte peper, oven



Dan was er nog een artikel van Felix over Ferran Adrià met zijn kwaakproject van "alle planten en alle kooktechnieken ter wereld" in kaart brengen



En een recept van een kok uit Warmond van snoekbaars met zuurkool
Dat is afgeleid van Wanneperveense visschotel, griet met zuurkool