Dank PJ!
Nog een keer kookboeken, en dan heb ik het grootste deel van die stapels in de woonkamer weggewerkt naar de kookboekenkasten in het souterrain
Koks en Keukenmeiden
"Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam"
Dat "Amsterdamse kookboeken" betekent niets meer dan dat ze in die Amsterdamse collecties aanwezig zijn
Het boek is dan ook geredigeerd door de twee grootst overschatte zelfbenoemde culinaire experts (op Kleynejan na), Van Dam en Witteveen
Kookboeken worden beschreven, en een "bekende kok" (dus dan weet je het wel) verbouwt een recept uit zo'n boek
Als ze zelf op de foto staan (pagina 21), dan staan daar natuurlijk hun namen bij
Op pagina 25 staat Escoffier afgebeeld, zonder dat zijn naam genoemd wordt
We noemen Van Dam en Witteveen dan ook de Eindelijk Overleden Culinaire Apelullen
In een van die recepten van die "bekende koks" wordt "gembersap" gebruikt
Verhaal over stokvis, recept met klipvis, de omhoog gevallen apelul Klaas de Jonge
Kalfszwezerik
"Zet een uur in de oven"...
Wortelkruim als paneermeel...
Linzen koken
"Overigens is het toevoegen van die scheut wijn een prachtig detail!"
Er wordt Godverdomme in Zuid-Europa nooit linzen gekookt zonder een scheut wijn, de culinaire apelullen...
"Atjar is het Maleise woord voor zuur"
Zuur is asam, ja
En Atjar is geen Maleis woord, maar het komt uit het Sanskriet
Gaan we iets maken?
Natuurlijk niet!
In het hele boek één enkel iets wat me op een idee bracht, gehaktbrood in zoutkorst
Maar nooit never niet dat recept van die twee afgestorven apelullen...
Dagkookboek
Deel 2
Deel 1 besprak ik al ooit, deel 3 zoek ik nog
Recepten uit de Volkskrant, 70er jaren
En heel wat beter dan dat popi gewauwel van nu
Wel enkele opmerkingen, dat wel
Maar ja, op zo'n 500 recepten...
"Kook de champignons in een halve liter water met zout gaar"
Lees: Maak champignonfond
Indisch kalfsvlees
Kerrie en bananen! Dat is een van mijn favoriete, maar dan wel Venezolaanse recepten
Met gehakt en ui en knof en oregano en cayenne en zachte kerrie
½ literblik schildpadsoep
Tsja...
"Een potje diepvries soepgroenten"
Ja, dat had je toen, zo'n taps potje
"Provencaalse stokvis"
Aangestoken door het Dikke Kwaker virus...
Gaan we wat maken?
Ja!
Citroenmousse
Een ander recept dan ik ken
Ik wil er nog steeds achter komen hoe je die "Mislukte citroenpudding" (met een groene gelei-laag onderin, mijn opa's favoriet) moet maken, en misschien lukt dat nou per ongeluk
Deense witte bonen
Met uien en rozijnen
Kaaspastei met tomatensaus
Met ham en mosterd en eieren
Het deeg maak je door boter romig te roeren en er dan bloem door te werken en bakpoeder
Vreemd
Lof gevuld met tartaar, met tomatensaus
Kip met whisky en peren
Slakkenboter met ansjovis en cognac
Gehaktbrood met avocado, eieren, ketchup en kaas
Een soort filosoof maar dan met nier en naast de uien ook prei
Maken we met kalfsnier natuurlijk
Varkensnier gebruiken we enkel in Steak and kidney pie
Yoghurt citroenijs
Escargots bordelaise
Dit is een recept wat ik niet ken
Reuzel, rauwe ham, witte wijn, bouillon...
Ja, en ui en knof natuurlijk...
Donald Duck Kookboek
Vreemd genoeg meestal vrij duur bij Boekwinkeltjes
Leuk om te lezen (veel strips), maar kwa koken, ach...
Vreemd
Gebruik van oven, staafmixer, grilpan, blender, keukenmachine, rasp...
Voorafjes, hoofdgerechten, koekjes en taart, drankjes
Geen sprankelende recepten ondanks al die apparatuur...
Nijntjes Kookboek
Tussendoortjes
Je hebt nog een ander, Feestrecepten
Oorspronkelijk Japans, en heet daar een Mook (Magazine/Book)
Geen gevaarlijke dingen of het moet de oven zijn
Soort recepten als Duck
Paddestoelenschotel uit de oven, bananencake, flensjestaart
"Culinair advies Nederlandse editie: Paul Fagel"
Toen ik bij de Minnarij kookte, kocht die diepvries lamsvlees uit Nieuw Zeeland bij de Macro, ik vers Texels bij de Marokkaan en goedkoper ook nog, 16 tegen 12
O ja!
Plopatou is dood
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Ik schreef ooit over hem
Zie hier