Courget met olijven
Bolivia
Kapje, uithollen met theelepeltje
Droogdeppen, notenolie (ook de buitenkant en het kapje)
Ñora (half pikant paprikapoeder), heel goed in vergiet droog geschudde ontpitte groene olijven, geraspte Gruyére
Oven, 160°, tot je voelt dat de courget wat zacht begint te worden
Kapje ernaast, snijvlak naar boven, drie minuten
Kapje erop en serveren
Rode jalapeño op pekel
Snijden, in pot, water tot bedekt, water afgieten in een maatbeker
Omrekenen hoeveel zout erbij moet: 60 gram/liter
Dat zout over de pepers en het water terug
Elk uur omschudden als het zout niet meteen is opgelost
Na 24 uur de helft van de pekel in een kommetje gieten (in een kommetje, voor als je teveel afgiet)
Aanvullen met witte wijnazijn
Twee weken laten staan
Waanzinnig lekker op gerookte kip
Vind je het te scherp: pepers na het snijden blancheren en weer koudspoelen
Sorbetijs van rode druiven en limoen
Waterijs dus
Ik zeg het maar even, want er zijn gebieden in Nederland waar sorbet een ijscoupe betekent
600 ml druivensap
150 daarvan langzaam warm laten worden met 100 gr kristalsuiker
Roerend oplossen
Dit bij de rest van het sap
Goed koelen
IJsmachine, en na 10 minuten wat limoensap erbij, na twee minuten proeven enzovoorts
Kan met elk soort sap
Jam van Betuwse pruimen
Dat zijn die grote donkerblauwe die groen van binnen zijn
Grove stukken, pit weg
1/3 van het gewicht aan gele basterdsuiker erover
Omroeren, koel zetten (niet koud), elk uur omroeren
Na een uur of vier het spul een nacht laten staan
Jam van koken op een plaatje
Heel langzaam, en af en toe roeren en in ene zie je dat het goed is (duurt even)
Jam van Reine Claude
Precies zoals hierboven
En zo doe je het met al het fruit
Geen pectine? (watermeloen, meloen, druiven...)
Goudrenet erbij (al meteen bij het snijden en op suiker zetten) of geleisuiker gebruiken of pectine toevoegen
Gevulde rode jalapeños
Kapje eraf
Uithalen met een heel slank fileermesje (zoals voor riviervis)
Zaadjes eruit kloppen, controleren op achtergebleven zaadlijsten
Goed blancheren in kippenbouillon (deze bouillon voor een pikant gerecht gebruiken!)
Koud spoelen
Met opening naar beneden laten uitlekken
Vullen met HOH waardoorheen enkel zout
Steeds kleine beetjes met je pink, zodat er geen luchtbellen ontstaan
Opening dichtschroeien in een heet pannetje (pepers in je vingers houden dus)
Ovenschotel, flink olijfolie (is later uitstekend te gebruiken), pepers erdoor husselen, oven
God wat lekker als tapa...
Superroomijs met Liquore Strega
Ik ben met dat Clotted cream icecream een hele proeverij begonnen waarover later meer
Gisteren met Strega, vandaag met Patxaran...
Alles heerlijk
Met Crème de menthe zag het er niet uit, bordelig, maar heerlijk dat het was...
Met Strega is het wel heel erg speciaal...
Hahahahahahahaha!!!
Zie Fokke en Sukke hier (alle links hier in een nieuw venster)