Kriel
Met gesauteerde gerookte zalm en worteltjes
Kook de kriel niet al te gaar in lamsbouillon (gewoon een blokje in de Turkse winkel halen)
Worteltjes idem maar wel zo goed als gaar
Flink boter, ui, knof, gebroken zwarte peper...
Bloem...
Het kookwater, wat melk, wat witte wijn...
Proef op zout
Kriel bakken
Worteltjes in de saus
Zalm sauteren (een pak in stukken snijden zonder de plakken van elkaar te halen)
Ovenaardappelen
Met Cantal, Schabzieger en zoete ui
Stoof de ui in fijne ringen lang in boter op laag vuur
Als ze iets zacht beginnen te worden wat witte wijn en knof erbij
Heel laag vuur, deksel
Aardappelstukken door olijfolie halen en in de oven driekwart gaar braden
P/z over de aardappelen, de ui erover, weer iets p/z
Cantal erover raspen en ook Schabzieger (die groene Zwitserse kaas maar dan aan het stuk)
Oven
Friet
Met lapje van de dikke lende, en rabarbercompôte
Dat lapje is de top van de dikke lende
Maak rabarbercompôte en koel goed
Boter, heel fijn gesneden witte ui...
Wat knof, wat Koreaanse rode peper (of niet te scherpe cayennepeper), laag vuur, deksel...
Wat madera erbij en wat kippenbouillon, deksel...
Bak friet, bak bief, laat uien wat inkoken
Met mayo, pickles (Belse piccalilly), uien en de rabarber
Vlees had drie weken gehangen
Prachtige notige smaak
Gebakken aardappelen
Met eendepoot en oventomaat
Hoe je die eendenpoot klaarmaakt, dat staat hier (alle links hier in een nieuw venster), en als je onderaan op Volgende aflevering klikt, dan krijg je ook het vervolg van die poot
Hoe je gebakken aardappelen maakt, dat hoef ik niet te vertellen
Ik heb ze zachtjes in eendenvet gesudderd
Tomates provençale
Kapje eraf, rondom (ook snijvlak) inwrijven met notenolie
Bestrooien met rozemarijn, selderijzout en versgemalen zwarte peper
Oven
Rauw gebakken kriel
Met gepocheerde zalm en doperwtensaus
Pocheer een moot zalm in kippenbouillon
Bak kriel langzaam lang in boter
Draai ze regelmatig, met witte kanten naar beneden
Boter, sjalot, knof, versgemalen witte peper...
De bouillon (houd een deel apart)...
Wat witte wijn, wat room, wat munt...
P/z
Gaar diepvries doperwten in de saus
Warm de zalm in de achtergehouden bouillon
Ik had het al eens gemaakt, en achteraf dacht ik Met munt
Dus