zaterdag 9 september 2017

Kookboeken, algemeen (3)



Vandaag weer eens inkopen

Heerlijk brood!
Jumbo


Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Felix Wilbrink

De moed om smaak te hebben, over eten en koken
Telegraaf recepten
2006

 Die zou ik nog bespreken


Wilbrink schrijft aardig, en beduidend minder protserig en betweterig dan die Volkskrant en NRC types

Dik boek, een fout
Vongole zijn geen kokkels



Heerlijk!
Sleedoorn


Nou ja, één fout..

Gnocchi maak je niet van bloemige aardappelen
En die foute rosé van vroeger was geen ontkleurde rode wijn maar een rode witte wijn mengsel
En bij die Engelse picnic (zo schrijf je dat) eten ze geen aardbeien met room maar met Clotted cream
Sivi is Turks eten??
En tandakken is geen oud woord maar een Maleis woord
En voor spekpannenkoeken moet je de spekjes bakken, uit de pan, beslag erin, spekjes terug, want anders drijf je ze naar de kant
Botten voor bouillon eerst in de braadslee in de oven
Wel bebloemd ja
Dat vruchten op 54° rum 30 à 40° rum oplevert is onzin; 20° als je geluk hebt
Niks zout bij zeekraal
Wilde oesters, "Maak de oesters open" hahahahaha! Nooit gedaan dus...
Raz el hanout betekent niet Het beste uit de winkel maar Het dak van de winkel (waar op zolder de kruiden drogen)
Dat spul in Christmas cake dat heet Mince meat
En wijn chambreert, niet antichambreert
En korenaarasperges zijn geen wilde asperges, zelfs geen asperges maar hyacinten; wilde asperges zijn dunne lange groene



Roti


Maar inderdaad: goulash heet eigenlijk Pörkölt
Met een uitzondering, maar goed

Ja, stoofsla
Heel gewoon in veel landen

Ja, rietsuiker versterkt de rumsmaak, maar gele basterdsuiker nog meer

Niemand kan het vertellen waar de naam Piccalilly vandaan komt
183 eeuwse Engelse tekst: Paco-lilla or Indian pickle
To pickle lila, an Indian pickle
Toen werd dat Picca lillo

Waarom vongole in Italië groter zijn?
Mediterraan warmer en minder zout water



Sha cha
Niet enkel "Barbecue saus" (vlees ermee inwrijven)
In soep, roerbakken, en als component van dipsaus
Smaak nergens mee te vergelijken


Gaan we wat maken?

Jahaa!


Gnocchi koken met wat blauschimmelkaas in het kookwater


Die stoofsla
Met kaas en spekjes


Mosselen openbakken in druivenpitolie, met chilien wat later peterselie en balsamico


Kaasfondue met Goudse, Gruyère, chilivlokken, jalapeño (toe maar) en madera


Speculaas met karnemelk door het deeg


Tosti met spek aan de buitenkant


Crostini met Ladro di collonato



Zie recepten van Felix hier




Sojaslierten met vijfkruidenpoeder


O ja, ik maakte risotto met saffraan, wat extra voor Arancini ook, Arborio was op, dan maar Vialone nano

Super smeuïg dus

Maar ja, daar kan je dan dus geen ballen van maken...



O ja, ik at een Paellaschijf

Op een enkele ontsnapte garnaal na precies een nasischijf

Alleen stukken kleffer



God wat is dat toch altijd lekker
Wil het zelf maken, maar die groene pruimpjes geel laten worden dat lukt niet
Dat moet aan de boom