en ook geen bonen, pasta of rijst
Gnocchi
Met gevulde kipfilet en rode paprika
Kipfilet is smakeloos, of althans minder smakelijk dan poten
Dat schrijft Sylvia Witteman regelmatig en ze heeft gelijk
Maar dat was een aansporing om er smaak in te brengen
Marineren deed ik al, en daar kom ik nog op terug
Nu vullen
Marineren (opensnijden over het plat, openklappen, marineert heel snel) en vullen zijn zaken die met poten technisch moeilijk liggen, ik bedoel: om er smaak aan te geven
Rasp goede niet te oude Gruyère, en prak met groene kruiden
En p/z
Vul er de kip mee
Bind dicht
Olijfolie, ui, knof...
Kort stukjes rode puntpaprika meebakken...
Pikante Turkse paprikapuree (of niet pikante)...
Wat Fino, wat room, wat Worcestershire...
P/z
Gnocchi had u al gemaakt
Kook ze
Bak de kip (p/z)
Mais
Met gepocheerd ei en rabarber compôte
Als je een forse portie mais eet, dan heb je genoeg koolhydraten binnen
Maak rabarber compôte en koel goed
Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Witte wijn, Oxo of Marmite of zo...
Mais...
Pocheer er eieren in, met wat half pikant paprikapoeder erop
Met de rabarber eten!
Pannenkoek
Met spekjes en stroop en groene salade
Bak rookspekjes in iets boter en uit de pan
Droge gist, wat lauw water, wat suiker...
Beslag maken met redelijk wat ei en die gist en zout
Ei (een beetje twee op drie volwassenen), bloem, kloppen!
Melk erbij tot mooi beslag
Niet voldoende? Bloem, kloppen, melk, kloppen
Et cetera
Pannenkoeken bakken, en als het beslag in de pan ligt dan pas de spekjes erover (voor mooiere verdeling)
Draaien
Ik kookte voor een moeder met twee kinderen
Die moeder koos Turkse druivenstroop, die kinderen perenstroop en bosbessenstroop
Groene salade: kropsla, icebergsla, komkommer, ui, knof
Korstdeeg
Met witte kaas en paprika in paprikasaus
Tequeños
Kaas: het hoort met witte jonge Monterey Jack, maar Feta of Halloumi (dat gebruikte ik) is ook uitstekend
250 gr bloem op 45 cc olijfolie op 1/3 ei op een theelepel zout en idem fijne kristalsuiker
Voor gefrituurd deeg (churros, chichi) is redelijk wat suiker en zout, en dat in gelijke hoeveelheden, altijd erg belangrijk
Dan blijft het langer goed, en kan je het lauw of koud eten
(Zie een lulpraat recept uit de Volkskrant hier; alle links hier in een nieuw venster)
("Chichi: de grote, rechte versie van de onregelmatig gevormde churros waar ze in Spanje het patent op hebben." Kwaak! Kwaak!!)
Iets water, deeg kneden
Eventueel + water of + bloem
Een uur rusten
Olijfolie, paprikastukjes, uit de pan
Ui, knof...
Op lager vuur pikant (maar niet gerookt!) paprikapoeder erbij
Witte wijn...
Paprika terug
Kaas in vinger grote strips snijden
Deeg platwalsen en er strips van snijden
In zo'n strip de kaasvingers verpakken
Wat bloem erover, afschudden, frituren (160°)
Je ziet dat ik de techniek nog niet helemaal onder de knie heb
Gestoofde wortel
Met zalm en sla
Dat wordt hier veel te weinig gedaan
Wortel (of aardappel) aanbakken met ui en knof, en dan met wijn of bouillon stoven
Ik had rode uitgehaalde jalapeños geblancheerd in kippenbouillon (om ze te vullen), en die bouillon gebruikte ik hier om de zalm te pocheren en de wortel te stoven
Pas dit recept dus wat aan
Dat pikante is er prima bij, dus gebruik bv. kippenbouillon met knof-Tabasco (niet erg pikant)
Olijfolie, ui, knof...
Schijven winterwortel aanbakken...
Hete bouillon erbij...
Zout?
Zalm in de bouillon pocheren
Mesclun, dressing
(mooie zachte olijfolie met dadel azijn...)