zondag 24 september 2017
Telegraaf recepten
Die had ik nog wat liggen
Wat ouder, zomer en lente gerechten onder andere, maar ja
Een recept is een recept
Er zijn ook dingen bij die ik nooit zou maken
Boekweitsalade
Met walnoten en prei
En avocado met ei in de pitholte in de oven maakte ik al, maar hij (Felix Wilbrink) bakt er chipolata's bij en dat lijkt me een uitstekende combinatie
Fu yong hai
Zie mijn geschrijf erover hier (alle links hier in een nieuw venster)
Tahu telor
Met ei dus
En prei
Ja, dat is afgeleid van Dadar isi
Dan bak je een omelet van met tahoe geprakt ei, en die vul je met goed geblancheerde julienne van prei
Kip met Calvados
Poten bruin braden in boter
Champignons, tijm, laurier, Calvados, z/p en kippenbouillon
Crème fraiche, peper
Met gebakken aardappelen
Pizza met daslook en rauwe ham
Bodem, zure room, p/z, daslook knippen
Reepjes van plakjes rauwe ham
Geraspte kaas
Oven
Surf `n turf
Dat moet eigenlijk bief met oester zijn, maar je ziet het (inderdaad) veel met garnalen
Mosterd, bruine suiker, Tabasco mengen
Entrecôte mee inwrijven
Roosteren
Garnalen bakken
Met zeekraal serveren
Pörkölt
Ja, hij heeft gelijk, Goulash is een soort soep (op een variëteit na), en wat wij Goulash noemen dat heet Pörkölt
Mager runderstoofvlees
Blokjes, p/z, komijn en heel veel half pikant paprikapoeder eromheen
Vette spekjes uitbakken, daarbij dat vlees bakken (maar, voeg ik toe: niet te heet want dan verbrandt het paprikapoeder)
Heel veel ui erbij (en knof!)
Rode wijn, oregano en langzaam garen
Met knoedels (neem Gnocchi)
Varkenshaas met appel
Haas, z/p en mosterdpoeder
Boter, bruinen met ui (en knof!)
Vuur laag, appel, droge cider, gaar stoven
Uit, pureer, Crème fraiche, p/z
Kip met amandelen
Kip bruinen in ghee
Plus ui (veel), knof, stukken tomaat...
Koriander, gember, komijn, kruidnagel...
Amandelmeel en bouillon
Gaar stoven; bindt vanzelf
Chilipoeder en zout en cayennepeper
Verse koriander
Met rijst en/of linzen
Waterkers
Spekjes uitbakken
Ui erbij (en knof!)...
Voorgekookte aardappelschijfjes...
Steeltjes waterkers...
Blaadjes waterkers...
Ovenschaal, kaas, eieren, zwarte peper, oven
Dan was er nog een artikel van Felix over Ferran Adrià met zijn kwaakproject van "alle planten en alle kooktechnieken ter wereld" in kaart brengen
En een recept van een kok uit Warmond van snoekbaars met zuurkool
Dat is afgeleid van Wanneperveense visschotel, griet met zuurkool