zaterdag 27 mei 2017

Het lekkerste met



Vandaag kookboeken

Lijkt me een aardig boek
Alleen nog maar gebladerd


Het lekkerste met kip



Ik had willen schrijven Het lekkerste met gevogelte, maar dat schiet niet op.

Kwartels met vijgen, heerlijk, maar het lekkerste?

Faisan au diable: zie die Kip diable hieronder
Kijk, als je boven een Franse bakkerij woont, en je krijgt in het jachtseizoen soms vijf fazanten per dag aangereikt (dat is een gewoonte, in ieder geval in de Médoc), tsa, dan is dat wat anders


Maar goed

Per item ga ik kijken naar gestoofd, gekookt, gegrild (grilpan of boven in de oven of BBQ), gebakken, gefrituurd, gestoomd en gebraden (oven)
Uhh, dat zal voor aubergine of  aardappel niet allemaal opgaan, maar dat maakt niet uit
Met kip kom ik bv. ook maar enkel op gestoofd, gegrild en gebraden
Geen enkel kook of bak of... kiprecept verdient "het lekkerst" te mogen heten


De overdenkingen hierboven hebben ook allemaal te maken met mijn denkwerk over wat comfort food nou eigenlijk wél is (in tegenstelling tot dat gewauwel van die eenzame pastinaak op die zolderkamer)

Twee dingen houden me nu bv bezig
* Als kinderen mogen kiezen dan zeggen ze Kip met friet en appelmoes! Heeft dat wat met Comfort food van doen?
* Vanavond kook ik polenta, gegratineerd met Taleggio, en daarop gebakken paddo's. Dat klinkt enorm comfortabel, maar is het Comfort food? [Godnondeju wat was dit goor vuil smerig lekker...]



Beschrijvingen goed
Maar alles behalve volledig

De schrijver heeft wel met Hillary op de Mount Everest gestaan in '53

Ik heb veel van dit soort boeken, en geen enkel is echt goed
Kan denk ik gewoon niet
Zelfs Waverley Root (Herbs and Spices) is matig



De lekkerste kip, gestoofd

Yassa
Senegal


Marineer per persoon een bout van een parelhoener (of een kippepoot of een stuk poot van kalkoen) in per poot drie (3!) uitgeperste limoenen of anders maar citroenen, met pp twee theelepeltjes Dijon mosterd, flink zwarte peper en wat zout.
Gebruik poten met vel erom, maar snijd loshangende vette lappen weg.
Laat de poten regelmatig draaiend 24 uur in de marinade liggen (niet in de koelkast maar op een koele plek). Doe ze in stevige diepvrieszakken ("3 liter zakken"), pers er de lucht uit, knoop ze dicht en draai regelmatig.

Laat de poten uitlekken en bewaar de marinade.

Snijd per persoon een grote ui in dikke ringen.
Braad die ringen in boter aan op laag vuur, regelmatig draaiend en de ringen van elkaar losmakend.
Als de ringen zacht zijn, de marinade toevoegen.
Zet het vuur hoog.

Als het kookt op laag vuur en met een deksel minstens een uur zo zacht mogelijk laten doorsudderen, af en toe omscheppend.
Eventueel vocht toevoegen; bouillon, water, wijn...
(De smaak van de limoenen blijft behouden, het zuur niet.)

Dep de poten droog en braad ze rondom mooi bruin in boter. Of kwast ze in met gesmolten boter en gril ze.

Leg ze tussen de uien en laat ze, weer met het deksel op de pan en af en toe draaiend, gaar worden.
Schep eventueel wat vet af.

Kook rijst iets te gaar zodat het wat plakt.

Als de rijst en de poten gaar zijn, enkele in grove stukken gesneden groene olijven per poot door de uien roeren en na enkele minuten alles serveren.

Eten met de vingers; het moet dus niet gloeiend heet zijn.

Van de rijst balletjes maken, die door de saus halen en een stukje ui meenemen.
Poten kluiven.
Met de rechter hand eten want de linker gebruik je in Senegal en elders in de Derde Wereld ergens anders voor.

Met de vingers een soort schepje maken, palm naar boven, en dan met de duim de handel naar binnen schuiven.



Mooi!
Bespreking komt!


De lekkerste kip, gegrild

Poulet au diable
Frankrijk


Eigenlijk is dit dus met fazant, maar dan moet je dus boven een Franse bakkerij wonen.

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.

Splijt het dier aan de buikzijde open en druk plat.
Wrijf de buitenkant in met een mengsel van olijfolie, scherpe mosterd en cayennepeper.

Zet de oven uit en de gril aan.

Gril de vogel zo dicht mogelijk met de buitenzijde tegen de grill aan.

Gril kort na aan de andere zijde, iets verder van de gril.



Geen idee hoe ik aan dit sullo boekje kwam


De lekkerste kip, gebraden

Frango no espeto
Kip aan het spit
Portugal


De kip inwrijven met citroensap, een half uur laten liggen, weer inwrijven en weer een half uur laten liggen.

Flink ongesneden peterselie in die kip proppen,  met in het midden een stuk spek van rauwe ham.

De kip inwrijven met een mengsel van Piripiri en olijfolie, en dan grillen of aan het spit bereiden (wat natuurlijk veel mooier is, met mooie geurige soorten hout...)

Piripiri kan je eventueel imiteren door in flink olijfolie zachtjes sambal een tijd te laten sudderen, met komijn en knoflook.
Of bij de Marokkaanse slager Harissa halen, en dat met olijfolie aanlengen.



Hier kom ik nog op terug
Popi zeur-onderwepen, maar toch aardig gebracht
Ware het niet dat het steeds veel en veel te lang uitgesponnen is



Kip uit de oven

Kip met witlof
Engeland


Snijd witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel.
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met p/z.

Zet een half uur in een oven van 150 graden, eventueel met blokjes aardappel.

Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi idem met p/z.

Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150.
Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt.

Als je werkt met witlof uit aquacultuur (dus niet uit de volle grond), dan de witlof pas het laatste half uur onder de kip leggen.



Fantastisch boek



Wat ik nog aan kipgerechten in de planning heb staan, dat wil je niet weten

Zie hieronder een selectie

Russisch, met die Noord-Afrikaanse zure pruimen
Kip tamales
Kip met pinda's (Antillen)
Iraans met mandarijn
Kip in witte wijn met morieljes
Kip curry dopiaza
Kip met Sauce Figaro
Sajoer kerrie
Khoreshte Aloo met gedroogde pruimen
Kip gong bao
Kip in Gouden Carolus

En dan ben ik nog niet op de helft...



Dat soort series zijn meestal niet best maar dit boek valt mee



Nou ja, en nou maar zien of die Coke Chicken morgen of die Beer can chicken volgend weekend noden tot aanpassingen hier...

Het leven is geen lolletje
(Zo sprak laatst K. L. Polletje)
(Ook wel: Kunst is geen lolletje / Voor Mr. K. L. Polletje)



Zie de volgende aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)