Nog wat foto's uit Praag
Grove mosterd, Beierse (zoete dus) mosterd
In de Volkskrant afgelopen zaterdag een (heel aardig, verdomd hoe is het mogelijk) stuk over Zoervleisj.
Eerst maar even de twee recepten die ik zelf optekende, aanpaste en maakte.
Snij ontbijtkoek (gemberkoek!) in dunne plakken en laat twee dagen drogen.
Maak runderstoofvlees met ui, wortel en prei, en gekruid met in ieder geval tijm en laurier.
Gebruik liefst als kookvocht deels pils en gebruik flink vocht.
Bind het vocht met de in kleine stukjes gesneden koek (die lossen op na even).
Proef op p/z.
Roer er gehakte zilverui`tjes door en breng op smaak met wat witte wijnazijn.
En een Maastrichts recept
Marineer paarden- of veulenpoulet in water met azijn (50/50), p/z, laurier, kruidnagel.
Uitlekken, aanbraden, marinade erbij en stoven.
Ontbijtkoek, perenstroop, p/z.
Friet / mayo.
Friandises in de etalage van een lunchroom
Dat het lijkt op Sauerbraten
Toen ik dat las dacht ik Dan doen ze er taaitaai in, en verdomd, wat verderop in het artikel Lebkuchen
En ook wel Aachener Printen staat er, maar dat is ongeveer hetzelfde
Overigens kwam ik er naar een hoop gezoek achter dat het toch weinig gebeurt, die Lebkuchen
Een keer vond ik het gebruik van Pumpernickel (wat zoeter is dan ons zwart roggebrood)
Wel ging er in heel veel recepten peterseliewortel
Rode pepertjes
Niet té scherp
In het recept wat de Volkskrant geeft wordt appelstroop genoemd
Jawel, maar zet daar dan wel bij dat dat niet die gore suikerbietenzooi uit de supermarkt moet zijn
Maestrichter stroop!
En die ontbijtkoek gebruiken ze ook, maar die drogen ze niet, terwijl ze er wel voor waarschuwen niet te veel te gebruiken
Nou, dan ook drogen dan zou ik zeggen; dan bindt het beter...
En niet eerst een deel van het vlees bruinen "en dan de rest erbij", maar die eerste hap uit de pan en een tweede hapje erin; aan het eind het apart gehouden eerste hapje nóg een keer bakken; dan wordt het even mooi bruin als het tweede enzovoorts hapje
"Doe de uienringen bij het vlees"
Nee; als alle hapjes vlees gebakken en uit de pan zijn, dan de uien enzovoorts bakken, en dan pas het vlees terug
En waarom zou je de jeneverbessen en de peperkorrels uit de pan willen halen?
En ja, het lijkt op Knien [konijn] in ut zoer
Bospaddo mix
In dezelfde krant schreef die plv hoofdredacteur dat in het Magazine Smak van Dinther de lezers oproept "hem het hemd van het lijf te vragen"
Ik heb het vier keer doorgebladerd, niks gevonden, die plv gemaild, geen antwoord
Dat is echt de Volkskrant
Fouten maken, erop worden gewezen en dan de andere kant uitkijken
Maar goed, die Snack wordt ook geciteerd.
Een kunstcriticus "moet uitleggen waarom iets mooi is"
Kan het nóg dommer, nóg simplistister, nóg meer Libelle Margriet niveau, nóg meer cafépraat-wetenschappelijk?
Orwell: “[…] geen enkel bewijs of argument waarmee je kan aantonen dat Shakespeare of welke schrijver dan ook ´goed´ is.”