Roerbakmie
Met gedroogde tofu en Po ku paddestoelen
Week de mie
Kook de mie
Giet af en werk er wat sesamolie door
Giet een blik Po ku af (een soort shiitake) en snij de stelen van de hoeden
Snij de hoeden in twee tot vier delen
Snij de tofu in blokjes
Deze "gedroogde" tofu is flink gemarineerd (Vijf kruidenpoeder, rijstwijn, soy) en wat gedroogd; het is geen echte gedroogde tofu (Koya dofu, zie hier; alle links hier in een nieuw venster) maar iets wat in de handel bekend staat als Dried bean curd (zie hier); ik vertelde dat laatst al eens
Wok, pindaolie, ui, knof, lombok...
Po ku...
Tofu...
Mie...
Breng op smaak met ketjap of soy
Poolse vermicelli
Met speklappen en wortel
Die Poolse vermicelli is grof en kort, maar prima spul om in een saus te laten garen
Je gebruikt het dus net zoals die Turkse vogeltong en al die andere Italiaanse, Griekse en Israelische rijstvormige pasta's
Pinda-olie, speklappen bruinen, uit de pan
Als wat afgekoeld: in blokjes
Pinda-olie, wortel...
Ui, knof, lombok, gemberwortel...
Spekblokjes...
Wat Chu hou saus erbij (blik, toko; bewaart maanden in een pot in de koeling), wat rijstwijn (gebruik gele, en dan liever Hua tiao dan Shaohsing)...
Proef
De pasta -dus- in de saus koken, waar eventueel wat kippenbouillon bij gaat
Chinese mie
Met koolvis en tauge
Ik bedoel nu mie die niet voor opbakken is
Gebruik dunne ronde
Kook de mie en giet af
Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Groene curry-pasta (ik maakte die zelf; zie onder)...
Rijstwijn (nu witte; Kwangtung Mijiu) en wat kippenbouillon...
Bak stukken koolvis in ghee en haal uit de pan
Taugé door de uientroep, even later de pasta en leg er dan de vis op, deksel, vis warm
Groene currypasta dat is groene peper, sjalot, sereh, gemberwortel, knof, Thaise trasi (shrimp paste), koriander- en komijnzaad, daoen djeroek poeroet, ietsje goela djawa, fish sauce, iets koenjit
Tagiatelle
Met artisjok en bokjes gekookte ham
Boter, sjalot, knof, zwarte peper...
Scheut Noilly Prat, Crème fraiche...
Maak iets dun met runderbouillon
Proef op p/z, en er kan wat nootmuskaat bij
Lek een blik artisjokharten en snijd in tweeën of in vieren
Laat goed uitlekken; leg de stukken dus met de binnenkant naar beneden in het vergiet
Kook de tagliatelle
Warm de artisjokken in de saus (die dan weer moet dikken)
Spaghetti
Met wilde ganzeneieren en paprika
Spaghetti aglio olio peperoncino
Olijfolie, ui...
Paprika...
Stukjes zwarte olijf van een droge soort...
Proef op p/z
Kook de pasta en giet af
Wat goede olijfolie erdoor
Flink olijfolie, flink schijfjes knof, flink gebroken peperoncini...
Lang laten staan op laag vuur
Bak omeletten van de ganzeneieren
De spaghetti in de olie opwarmen