zaterdag 26 juli 2014

Tofu,




en veel paddo's
en veel umami...


Tofu cakes, Udon, gedroogde paddo's, groentefond

Tofu cakes zie hierboven, ook wel Dried tofu maar dan gemarineerd, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), altijd gemarineerd met rijstwijn en veel vijfkruidenpoeder.
Udon zie hier.

Maak een pot groentefond warm en week er Oriëntaalse gedroogde paddo's in.
Po ku, zie hier en dat is dus géén shiitake zoals er overal rondgebruld wordt; gedroogde shiitake heeft scheuren in de kop. Na weken stelen verwijderen.
White fungus, zie hier.
Kuping tikus (muizenoortjes, wolkenoren) zie hier.

Snij de tofu in dunne stripjes.

Pinda-olie, ui, knof, een pepertje...
Gele curry-pasta (daar staat op dat het met venkel is gemaakt maar dat is met familie daarvan gemaakt, Duivelsdrek, Asa foetida, de wortel van een soort berenklauw, zie hier...
Fond erbij...

Paddo's, Udon, tofu...
Proef op zout en als het nodig is gebruik dan Thaise thin soy.




Tofu, Libanees brood, bamboe

Libanees brood: een flatbread maar met wel ietsje gist. Betere Turk.
Je koopt het gebakken en dan gebruik je het net als chapati of zo, om je eten op te scheppen, of je maakt het deeg, dat rol je erg dun uit, spul erop, oprollen, bakken.

Pinda-olie, ui, knof, pepertje, gemberwortel...

Uitgelekte bamboe (ik had liever verse gekookte bamboe gebruikt, dat gesealde spul, maar dat hadden ze even niet), goed opbakken, hoisin (een ongelofelijk fraaie smaakmaker, zie hier.
Wat sudderen...

Scheut bouillon erbij, blokjes tofu (heel gewone tofu)...



Dit schepte ik met dat Libanees brood naar binnen
Dat er nog wat vocht bouillon zit is dan heel mooi


Black tofu, snijbonen, mihoen van zilvervliesrijst

Die mihoen ("brown rice bihun") heeft een wat vollere smaak dan de gewone. Is heel licht bruin, maar kookt zowat wit af. Zie hier.
Dit hier heet hetzelfde, is een stuk donkerder, maar dat is heel wat anders, mihun van rode rijst. Ook erg lekker trouwens. Zelfs heel erg lekker.

Black tofu is hetzelfde als die tofu cakes, maar donkerder, en sterker van smaak.

Zonnebloemolie, iets sesamolie. ui, knof, pepertje, gemberwortel...
Water en een Thais Knorr blokje kip (betere toko).

Snijbonen erin en gaar koken. Niet prutgaar natuiurlijk.

Mihun koken.

Tofu bij de Knorr bouillon.
Mihun idem.

Al dit spul van vandaag was heerlijk, maar dit was superieur...




Tofu, Italiaanse vermicelli, paddo's, paddo-fond

Die echte vermicelli (wormpjes betekent dat), dat zijn nestjes. En het is van harde tarwe. Erg lekker.

Olijfolie, paddo's bakken (dat was zo'n mix van AH), uit de pan.

Sjalot, knof, soepgroenten, peterselie (want dat zit niet door de soepgroenten)...
Wat komijnzaad, wat korianderzaad, laurier, grof gekraakte witte peperbolletjes...

Paddo-fond erbij, wat witte wijn, wat inkoken, proef op zout (gebruik eventueel in plaats van zout selderijzout).
Wat madera?

Vermicelli erin...
Tofublokjes erin opwarmen en paddo's idem.

Serveer met fruitjes.




Red bean tofu cakes, papaya-blad, rice cake

Red bean tofu cakes zijn wat lichter van kleur dan die gemarineerde, maar bruiner dan de gewone, want er zit dus rode boon doorheen.
Zie hier en zie die boontjes hier. Ik had het er laatst nog over; dat je er ijs van kan maken. Dat doen ze in Japan.

Papaya blad is bitter; daar moet je van houden. Zie de foto.

Pinda-olie, sjalot, gemberwortel, laos, ietsje lombok...




Gevogelte-bouillon, rijstwijn (gebruik liefst Hua Tiao), daoen djeroek poeroet (soort limoenblad), daoen salam (soort Oosterse laurier), beide bladeren gedroogd en verkruimeld, vijfkruidenpoeder...

Proef en breng op smaak met Chinese Light soy.

Kook de rice cake; je hebt dat als keiharde gedroogde flapjes (die heel fraai de smaak van het kookwater opnemen, kook ze dus in bouillon, zie ze hier) maar ik gebruikte de zachtere soort, dikke stengels die je in plakjes snijdt (of niet), zie de foto.

Rijst cakes en tofu en papaya blad (uit blik of gekookt) erbij.




(Ik moest bij de oude buurvrouw de verzakte deur van de schuur dicht krijgen want die wordt pas woensdag gerepareerd, en die moest op slot. Alsof daar iemand iets komt jatten; de mijne staat al vijf jaar open. Maar goed, het lukte niet. Ik geef er een enorme stamp tegen en jawel: dicht en kon op slot. Ik zeg Schippers zeggen dan Met geweld neuk je een ezel.)