Spaans, hamburger en Franse recepten
Koken op z'n Spaans
Dank PJ.
Het is uit zo'n kleine-kookboekjes-serie, maar het brengt je altijd op ideeën.
Een recept met Niscalos, Catalaans (want vooral daar worden ze gegeten) Rovellón, melkzwam.
Heerlijk.
Pollo al ajillo, kip met knof, met witte wijn gestoofd.
Dat klopt niet. Zonder witte wijn in de koekenpan, of mét een scheutje als ovengerecht.
Veel fouten (dit soort boekjes is altijd vertaald en er staat nooit in wat de titel van het origineel is). Stokvis (is zoutevis), Navarra: schelp- en schaaldieren (klassiek niet natuurlijk want het ligt niet aan zee), sherry wordt gedronken bij tapas (tapas worden gegeten bij een glaasje sherry)...
Guanciale zachtjes uitbakken...
* Papas arrugadas zijn geen gekookte aardappelen tout court. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
* Migas wordt niet van "geweekte broodblokjes" gemaakt maar met zeer licht met water besprenkelde of met in een natte doek bewaarde broodsnippers. Zie hier.
* "fideus pasta", fidéus (Alicantijns) betékent pasta.
* Congrio is niet precies hetzelfde als paling.
* Besugo is geen brasem maar een snapper.
Biber dolmas
Wat gaan we (weer eens) maken?
* Artisjokharten met kokkels of zo
En witte wijn, room, knof, peterselie...
* Tortilla de patatas
Maar met saffraan en ui. Ui hoort er niet in maar ik doe het er altijd in plus knof.
* Pato a la sevillana
Eend met olijven
Het recept -met kaneel en sinaasappel, het idee- klopt niet. Spek, prei, ui, selderij, tomaat, witte wijn, sherry, groene olijven, bouillon, laurier.
* Mojo de cilantro
Pikante koriander-knof-sherryazijn saus.
* Sinaasappelijs
Met Cointreau, munt en room.
Tomatillo
Quick and Tasty Hamburger
Zelfde kleine-boekjes-verhaal als hierboven
Ook kalfs-, lams-, varkens- en kipburgers.
Je moet voor de klassieker de sesambroodjes over het plat opensnijden, snijkanten beboteren en ze zó even op de bakplaat leggen.
Klassiek: met sla én raketsla.
Dóór het vlees gaat ook wat ketchup.
Amerikaanse "yellow" mosterd
Yellow betekent "niet scherp"
Voor bij hotdogs voor kinderen
Wat gaan we maken?
Hamburgers met oesters erin, ín de burger, ín het vlees...
Hamburgers met teriyaki en lente-ui erdoor
Die maken ze ook met Cheddar ín de burger, maar dat lijkt me minder.
Gistbrood gevuld met een mengsel van gebakken lamsniertjes (geflambeerd met Armagnac)(er staat Cognac), varkensgehakt, bacon, tijm, groene peperkorrels...
Chips van zoete aardappel
Niet schillen!
Drie Franse tijdschriften
die als pakketje worden verkocht voor € 5,- de drie
200 pagina's totaal
Allemaal specials
Gratins, klassiekers, goedkoop, tajines, soepen, mousses, éclairs (zie hier), ananas, wokkken, recepten uit de (Franse) bergen, terrines, kokos, desserts...
Délicieuses Recettes de grand-mère
Heerlijke recepten van grootmoeder
Cuisinez pour vos amis
Kook voor uw vrienden
Zomernummer: 77 frisse recepten
La Cuisine conviviale
Warm en hartelijk zeg maar
Dit nummer: 79 recepten voor lekkerbekken
Ik bespreek de recepten door mekaar
Kwartels
Crozets met Beaufort
Crozets dat is van die kleine boekweitpasta uit de Savoye (zie hier) die inderdaad enorm lekker met kaas combineert.
Met rauwe ham en room.
Ja, er zal geen kaas en ham en room in een recept uit de Savoye zitten...
Bolognaise-cake
Cake, maar dan zonder suiker, maar met ui, knof, rundergehakt, tomaat, gemalen selderijzaad, herbes de Provence.
En eieren en bloem natuurlijk. En Emmentaler.
Olie, ui, knof, gehakt, tomaat, kruiden, z/p.
Cakebeslag met melk en de kaas.
Mengen en bakken.
En ook een
Cake met foie gras en gedroogde vijgen
Cakebeslag als boven maar met Gruyère.
+ stukjes gewelde gesneden dus en daarna uitgelekte vijg en stukjes foie.
Walnotensaus in wording
Carpaccio van zeeduivel
Met een saus van citroen, sinaasappel, rode grapefruit en dille.
Mosterdijs
Room, melk, suiker, eigeel, mosterd, mosterdzaad.
Die 77 frisse recepten, die zijn opgedeeld in de thema's gevulde groenten, oosters, brochettes, salades, komkommer, ijs, en vruchtendesserts.
Mie met garnalen en zwarte paddestoelen
Die paddestoelen dat zijn die muzenoortjes, zie hier.
Met ui, knof, bamboe, sambal, sojasaus, fish sauce (al dat spul van Suzi Wan) en bieslook.
Sardienrecepten
Spread, boter, omelet, hartige taart, papillottes (pakketjes), salade (ook met champignons), cake, citroen gevuld met, pastasalade, brick...
Perziken gegratineerd met verbena / ijzerkruid, soufflé van banaan en chocolade met Spaanse peper, komkommer gevuld met tonijn, cake Roquefort peren en noten, Bruschetta met verse kaas en tomaat...
Salsa de tomatillo...
Tajines
Met lam, dadels en sinaasappel
Met kwartels en rozijnen
Met eend en peer
Met kip en ui
Met zalm, raz el hanout en aardappel (gaan we allemaal maken!)
Goedkoop
Clafoutis met ham en kaas
Croque met appel en Camembert
Fusili met blauwe kaas en broccoli
Gecarameliseerde krulandijvie
Éclairs
Met krulandijvie (nounou...)
Met pistache
Met citroen
Met praliné
Met chociolade en kokos
Ananas
Gebakken
Met kruiden
Blanc-manger
Crêpes
Mousse, gegratineerd
Sorbet
Espuma
Voor € 5,- dagen leesplezier en weken kookplezier.
In Nederland kan je voor € 5,- niks culinairs kopen, en als je wat meer betaalt kan je je een uur gaan ergeren...
[25/7]
Ik zag in ene dat ik wat vergat.
Recepten die ik wil gaan maken, eventueel min of meer.
Gewokte witlof
(Met kalkoen en soja-honing-rijstazijn)
Brochettes van zeeduivel en bacon
Cocottes eekhoorntjesbrood en foie gras
Soupe au pistou (dat staat in de post over ratatouille)
Aardappelgratin met Bündnerfleisch (ahh......)
(Dat staat dus in een vrij populair Frans tijdschrift. In Nederland is er niet eens een culinaire journalist te vinden die weet wat Bündnerfleisch is...)