Pizza, kaassaus, Feta in filodeeg...
Pizza pesto
Zie boven.
Prima idee om een simpele (diepvries-)pizzabodem (met enkel tomaat) op te leuken.
Zie foto hierboven.
Olijfolie, ui en knof bakken en eventueel een Spaans pepertje...
± Koud laten worden, kleingesneden zwarte olijven erdoor (droge soort; Jumbo; die olijven in zakjes, uitstekend van smaak en kost geen ruk)...
Groene pesto erdoor roeren...
Op de pizza...
Flink geraspte Goudse erover...
In de oven...
Overheerlijk...
Filodeeg met feta
Rooster pijnboompitten.
Oven aan.
Olijfolie, ui, knof...
Smelt redelijk wat boter (beter nog: ghee; bij de gezonde en ook Turkse winkel).
Na even sudderen wat witte wijn bij die ui etc. en zachtjes inkoken.
Vet een ovenschaal in met die boter.
Vel filodeeg erin en inkwasten met boter.
Nog twee zo, en half krokant bakken in de oven.
Spinazie zeer kort koken en afgieten en koudspoelen en uitknijpen.
Vul de filodeeg-bak (iets afgekoeld) met spinazie, feta, pijnboompitten, uienspul, grofgemalen zwarte peper.
Filo, boter, + nog twee.
Oven.
Heerlijk, verdomd.
Calzone met deze vulling is klassiek.
Lahmacun opleuken
Die dingen hebben heel dikwijls een raar smaakje, omdat ze door het rundvlees runderlever doen.
Runderlever is smerig.
Met het volgende recept, gemaakt met een leverige smakende lahmacun, want ik proefde er eerder een uit hetzelfde pak, was de smaak helemaal OK.
Olijfolie, ui, knof, pepertje of later grofgemalen zwarte peper...
Lahmacun in tweeën, uienspul op een helft, flink wat geraspte Gruyère, tweede helft erop, aandrukken.
In de oven.
Ook al weer heerlijk, al had er gedroogde tomaat doorgekund.
Pizza Provolone kerstomaat
Dit hierboven is Provolone.
Kaas uit de streched curd familie, geknede wrongel.
Mozzarella, Caciocavallo, Scamorza...
Olijfolie, ui, knof, daar gaan we weer...
Jalapeño'tje of grofgemalen zwarte peper erbij? Nee, zie verderop.
Pizzabodem.
Uienspul erop, stukjes van zwarte olijven (droge soort maar weer), ansjovis-stripjes, verse majoraan.
Halve kerstomaatjes van de beste soort erop en daartussen stukjes (niet raspen dus) Provolone.
Besprenkelen met van die rode (pepertjes-)olijfolie.
Oven.
Wow...
Broccoli, Pommes duchesse, Camembert-saus
Die Pommes duchesse die komen gewoon uit de vriezer hoor.
Maar een ding klopt daar niet aan, die moet je maken van aardappelpuree zonder boter of melk, maar wel met eigeel, en eigeel staat niet bij de ingrediënten.
Ik wilde die dingen uit de vriezer eens proeven, maar dat is niet veel. Binnenkort maak ik ze zelf met de spuitzak.
Camembert-saus
Redelijk wat boter, sjalot... knof... grove witte peper en laurier...
Witte wijn... Camembert-stukjes zonder de zijkant-korst in blokjes erdoor...
Op een plaatje en goed blijven roeren; let zelfs op plaatje en laag vuur op aanbranden.
Vuur uit, blijf nog even roeren.
Als het niet mooi gebonden is dan even laten staan en goed roeren.
(Ik had nog een stukje paprika liggen, deed dat erdoor, prima idee.)
Broccoli
Stevige roosjes niet te lang koken in half bouillon half appelsap.
Geschaafde amandelen (iets gebruind) erover.
Grof lekker...
Henk Spaan: "In juin worden alle Fransen bruin"
Levi Weemoedt: "En in december eten ze nóg Camember"
De Encierro van vandaag zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Ik moest 'm twee of drie keer opstarten.
Proper gegaan vandaag.