Dit vond ik bij Aldi.
Tomaat - ui.
Eerder had ik van hetzelfde merk uienchutney, en die was uitstekend.
Deze nog niet open gemaakt.
Volkskrant gisteren
Weer zo'n hele pagina over één gerecht bestaande uit honderd dingetjes
Kalf met gekonfijte paprika en mayonaise van pickles.
Op- en aanmerkingen.
* Je moet niet over "pickelsaus" praten aan het begin van die pagina, en pas halverwege uitleggen wat je bedoelt. "gezeefde pickles", wat is dat?
"400 gram kalfsvlees (als het kan gepekeld)".
Kijk, dat moet je gewoon altijd doen, dat pekelen, als je grote stukken vlees gebruikt. En zet er overigens natuurlijk wel bij dat je gepekeld vlees altijd moet ontpekelen. (Niet dat het effect dan weg is, het wordt "anders", "beter".)
"beukenzwammen". En waar kan ik dat kopen? Zie hier. Shimeji heet dat.
A, kijk. "Devos Lemmens Belgian Pickles". En waar kan ik dat kopen?
Fashong kip, Surinaamse kipworst.
Gaan we gebruiken bij verse kip.
Die combinatie schijnt erg lekker te zijn.
"Draai de picklesaus fijn in een blender en duw door een fijne zeef. Strijk de saus dun uit op een bakmatje. Droog het vijf uur in een oven op 80°. Laat afkoelen en maal in de blender tot poeder. Schil de aardappel en snijd hem in plakjes van 2 mm. Leg de schijfjes tussen twee siliconen bakmatjes en bak ze 10 minuten op 160° tot ze krokant zijn. Bestrooi de aardappelschijfjes met het picklepoeder".
God wat een zeldzaam gelul...
"Hoi Jeroen, lets's talk pickles. Is dat hetzelfde als piccalilly?" -"Dat weet ik niet; dat ken ik niet".
Over gelul gesproken...
Volgt een verhaal dat Nederlandse piccalilly meestal vrij zoet is.
Klets. Hak en Uyttewaal is zeker niet zoet. Duitse Kühne wel enigszins.
"Ik doe zelf het liefst Andalouse op mijn frietjes". Andalouse? O wacht, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier (daar heb je ze weer). O, dat is natuurlijk oorspronkelijk patatas bravas. Zie hier.
"Of Amerikaanse saus". Dat is natuurlijk armoricaine, Net zoiets als hierboven.
Een hele pagina, en zegge en schrijven eén interessante opmerking.
"Ik las dat Peter Goossens zijn frietjes eet met pickles én mayonaise."
Ik wilde wel eens pastilla maken [bastyya] en na navraag bleek dat dat gewoon met filodeeg gaat.
Kocht bij de Tunesiër filodeeg van wel een halve meter breed...
Recepten
Regenwormen
Was de wormen goed en breng in een pan met niet teveel water snel aan de kook.
Giet af en herhaal deze operatie twee maal, telkens met schoon water en nu met ook iets zout.
Giet de wormen af, leg ze op bakpapier en bak ze een minuut of 10, 15 in een oven op 150 graden, tot de wormen krokant zijn.
Quiche aux vers de terre
Verwerk de in kleine stukjes gebroken wormen in een Quiche Lorraine in plaats van de ham.
Enorm lekkere hazelnoot-olie.
Prachtig bittertje.
Heb die van AH meteen weggemikt.
(Wat betekent trouwens Tourangelle?)
Rémoulade
Prak hard eigeel en rauw eigeel door elkaar in een verhouding van 2 op 1.
Breng op smaak met zout, peper, mosterd, ietsje suiker, ietsje witte wijnazijn en eventueel wat kerrie.
Maak er, goed kloppend en scheutje voor scheutje, met goede olijfolie een soort mayonaise van.
Meng er eventueel fijngehakte verse groene kruiden door.
Proef op zout, peper en azijn.
Rijst gekookt in bouillon, nasi kesoeh, Indonesië
Maak varkensgehakt aan met peper, zout, flink ui, geperste knoflook, kruidnagel en nootmuskaat.
Maak er een platte plak van en bak die aan beide zijden bruin, samen met wat gehakte ui en knoflook, en eventueel lombok.
Steek in kleine stukjes, doe er water bij, laat aan de kook komen en trek er een bouillon van.
Kook in die bouillon de rijst en serveer die met de gezeefde ingrediënten van de bouillon erover.
De lekkerste sambal die ik ooit proefde.
Heerlijk!
Lekker fris!
Gandaria [gandarIEah] zijn een soort vruchtjes.
Varia
P 791 hier.
Stealth helicopter hier.
Beast of Kandahar hier.
RQ 170 hier.
Al wat ouder geheim: Constant Peg hier.
Tacit Blue hier.
Grumman hier.
X 37 B hier.
X 47 B hier.
Aurora hier.
Dark Star hier.
Polecat hier.
P 175 hier.
SR 71 hier.
A 12 hier.
Laat die Russen maar komen.
Die zijn toch te bezopen om op hun poten te kunnen staan...
En, hoeveel truffel zit erin?
Op de eerste plaats: wel truffel, geen "essence". Kijk.
Maar op de tweede plaats: slim hoor!
"8% paddestoelen met truffel"
Godgod wat een volk hier op dat Groninger platteland...
"Dat restaurant is failliet! Kijk maar! Ze zijn dicht!" Het kwijl liep uit d'r bek.
Ik kijk later op de website.
"Wij zijn met vakantie van 27 december tot en met..."