.
In het artikel van j.l. zaterdag in de NRC
over de nieuwe trendy koks, antwoordde een vrouwelijke kok op de vraag
‘Onderschat ingrediënt ?’:
“Koriander.. kan in alles gebruikt worden..”
Dat laatste is nogal straf, maar met koriander kun je zeker op warme, hete
dagen, verfrissend koken. Daarom voor vanavond weer eens een goedkope
maaltijd met koriander. Met koriander zaadbolletjes, en geen laf
korianderpoeder.
Alleen ! Ge moet er wel een vijzel, liefst een tjobek, voor hebben. En dat is voor u in Holland niet zo moeilijk met de Indonesische keuken als koloniale erfenis. Een tjobek heeft als groot voordeel, dat hij niet alleen plet, maar ook ‘maalt’ door de grove granieten structuur. Ik ‘maal’ er zelfs gedroogde pili-pili’s mee om sambal te maken. De mijne is inmiddels meer dan 30 jaar oud, en kocht ik voor ca. fl. 18,00, dus maak uw borst maar nat.
We gaan die super goedkope kippenpoten van onze bekende Duitse
supermarché er voor gebruiken. Niet duurzaam ? Allez, dan gaan we ze duurzaam
klaarmaken. Ook goed ?
Benodigd:
1. 2 forse kippenpoten (eh.. bij u heet dat een drumstick met
nog de kipkarbonade er aan..)
2. Korander zaadbolletjes (niet te zuinig)
3. 1 citroen
4. Eventueel wat citroengras (AH)
5. Peper en zout
6. Beetje sambal, dat niet herkend mag worden maar voor
een aangenamere pittigheid zorgt
7. Olijfolie of pindaolie (arachideolie)
8. Flink wat geperste knoflook
C’est
tout !
- Pers de citroen uit, en doe in een bekertje
- Rasp de geperste citroen
- Doe de 2 billen in een vuurvaste schaal
- Doe er de ge-tjobekte koriander, peper en zout, geperste
knoflook, (facultatief wat citroengras) en giet er de olie
en het citroensap over.
- Dan met de blote hand goed om de bouten heen masseren,
en tot slot nog een scheutje olijfolie er over.
- In de oven op 250 graad, en ge hebt een stevige vork of tang
nodig om de bouten af en toe te keren, en…. Uw breinaald
of stalen satépen om er in te steken en te zien of ze gaar zijn.
Wat er bij ? Rijst of stokbrood, en een koude salade of een warme ratatouille (en niet uit blik !!)
Ge ziet maar.
Wat uw Indonesisch koloniaal verleden betreft…
Wij zijn in de Congo niet zo braaf geweest. Ik weet het. Maar wij
hebben het vuilnisvat opengetrokken. Wanneer gaat gij dat doen ?
Ik stond vreemd te kijken, toen mijn man diep verontwaardigd een boek
van Ewald van Vugt las. “Wettig Opium’ (350 jaar Nederlandse opiumhandel in de Indische
archipel). Over het roemruchte verleden van de VOC die meer geld maakte met die
‘binnenhandel’ in de Verre Oost, dan met de handel van specerijen naar
Amsterdam. Een binnenhandel die al gauw dreef op opium
amfioen (opium) factory
Het was uw Willem I, die er zijn Nederlandse Handels Maatschappij (de
latere Amsterdamse bank.. en AMRO-bank) voor oprichtte, die het koninklijk
alleenrecht tot in de 20st eeuw had op de teelt, fabricatie en distributie van
opium.
In alle eerlijkheid… Het Kali-kartel verbleekt bij die Oranje-kastaars.
Dat de Oranjes een groot deel van hun kapitaal in de drugshandel
maakten, wist ik niet.
Het boekje is zeker aan te raden, en heeft een voorwoord
van prof. W.F. Wertheim.
Mahlzeit !
Uw
Marieke