Terug
van weggeweest. Veel is gepasseerd. Van kleintjes die er bij kwamen tot te veel dierbaren
die er niet meer zijn. Maar ondanks de crisis
is ons eetgedrag niet veranderd. Maar wel in die zin, dat we kritischer zijn
gaan genieten, en met nog meer creativiteit koken.
Met
de nadruk op eerlijk en gezond. Zonder de hypocrisie van de
huidige trends. Juist voor mensen met een kleine beurs kunnen kiloknallers en biokippen
de basis zijn van goede en gezonde vleesgerechten. Niet iedereen beschikt over
een lochting waar ge zelf kiekens kunt kweken, laat staan een varken. En 16
miljoen mensen zullen helaas op een efficiëntere wijze aan vlees voorzien
moeten worden.
(klik op de afbeelding voor vergroting)
Voor wie in Vlaanderen woont: Colruyt hanteert zeer strenge
eco-lastenboeken voor de kweek van vlees. Het bijgaande malse kiekentje (1200
gram, € 2,39 per kilo) smaakt duizend maal lekkerder dan die mager, bleke
scharminkels bij uw AH. Zo
las ik verbijsterd een maand terug op Janneke’s NRC blog een topic, waarin
vastgesteld werd, dat “De nieuwe generatie nepvlees is zo goed, dat het met the
real thing kan concurreren”. Janneke Vreugdenhil ziet hierin het ideale
hulpmiddel tegen onze vleesverslaving. De topic (Link) (in nieuw venster) heet dan ook “Liever nepkip dan
plofkip”.
Ik moest even naar lucht happen. Zou Janneke als culinair madam nog nooit een echt kieken gezien, gevoeld en geproefd hebben ? Wat vergelijkt ze met welk ‘real thing’ ?
De toon is gezet. We gaan de crisis kritisch, eerlijk en wars van hypocrisie in ! Dus schrik straks niet van een salade waar ge gewoon de verfoeide kipfilets uit uwe supermarché voor nodig hebt! Of hoe ge rap uw kilo-knallende schouderkarbonades gereed doet voor uw BBQ…
Dan weet ge waar ik sta.
Voor de moeders met een krappe beurs, met weinig tijd en toch een beetje liefde voor koken !
eert daarom vrouwen
biervliet, 22 juni 2011
edmond van den bussche