Foto's van markten in Nigeria
Mango
De keuken van Zuid-West Nigeria
Lagos en daaromtrent
Toen ik in Senegal werkte, ben ik een keer voor Sheraton wat hotels gaan bekijken voor eventuele overname, in Lagos (de bekendste Nigeriaanse keuken, en daarover gaan we het hebben) en in Abuja
Respectievelijk havenstad en de hoofdstad midden in het land
De foto's vandaag zijn uit Abuja, en de foto's van Lagos gebruik ik ergens in het vervolg op deze miniserie
Dat groene vooraan: heel grote (en dus heel slijmerige, maar dat wordt daar zeer geapprecieerd) okra
Het draait in Nigeria allemaal om
Obe ata
een peperige tomatensaus
Ik zal de bekendste gerechten waar het bij of in zit bespreken
Jollof rijst
Rundvlees suya
Gestoofde geitenpoot
Efo riro (amarant blad; tete)
Dodo (bakbanaan)
Frejon (bonen)
Yam fritters
Suikerriet
Als je over de Nigeriaanse keuken hoort of leest, dan komen er vreemde zaken voorbij
Alligator peper
Een soort paradijskorrels
Selim pepers
Zylopia
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Nkwobi
Kruidige koeienpoot
Geurblad
Thaise basilicum
Thiebou jeun
Vis, rijst en Obe ata
Kalabas nootmuskaat
De pitten van een soort cherimoya
Uziza zaad
Kubebe peper
Gbafilo zaad
De pit van de kokospruim
Gefermenteerde Johannesbroodpitten, gedroogde rivierkreeft en ook -poeder, fufu, honingbonen (soort kievitsbonen), gefermenteerde gemalen cassave, slusie (ijsdrank)...
Maar ook snijbiet, boerenkool, munt, broodje gebakken kip...
Onder die lichte bananentros rechts: de vrucht waarvan de pit Kalebas nootmuskaat heet
In de volgende aflevering Obe ata
En waarbij je het seveert of waarin je het gebruikt
Geitenpoot, rijst, amarantblad...
Dan nog een aflevering bijgerechten naast deze gerechten
Bakbanaan, dat brood, yam...
Nu een voorgerecht
Vis-peper soep
Hier zit die Kalebas nootmuskaat in
Iha maak je van de graten en het vel en de afval van een vis bouillon, waarin je de rest van die vis bewerkt
Vlees kan ook hoor, vooral kip
Je serveert de soep met gestoomde rijst of gestoomde bakbanan of Agege brood (zie de derde aflevering van deze serie)
Maak visbouillon van dat afval, maar laat uren trekken, zodat de graat uit elkaar valt
Laat trekken met rode ui, gember, knof, citroengras, laurier, gedroogde pepers en ook gerookte gedroogde pepers, kardemom, tijm, peterselie, korianderblad
Rooster kubebe (staartpeper, ipv die selim peper), alligator peper (paradijskorrels), nootmuskaat (ipv die Kalebas nootmuskaat), komijn en korianderzaad
Laat koelen
Vijzelen
Zeef de soep
Stukken vis zouten
Dat gevijzelde spul in de soep
Aan de kook, laag vuur, vis erin
Serveer met munt, Thaise basilicum, korianderblad en wat van het gevijzelde spul erover
Yam
Zie de volgende aflevering hier