zaterdag 13 juli 2019

Nigeria



Foto's van markten in Nigeria
Mango



De keuken van Zuid-West Nigeria

Lagos en daaromtrent



Toen ik in Senegal werkte, ben ik een keer voor Sheraton wat hotels gaan bekijken voor eventuele overname, in Lagos (de bekendste Nigeriaanse keuken, en daarover gaan we het hebben) en in Abuja

Respectievelijk havenstad en de hoofdstad midden in het land

De foto's vandaag zijn uit Abuja, en de foto's van Lagos gebruik ik ergens in het vervolg op deze miniserie



Dat groene vooraan: heel grote (en dus heel slijmerige, maar dat wordt daar zeer geapprecieerd) okra



Het draait in Nigeria allemaal om
Obe ata 
een peperige tomatensaus


Ik zal de bekendste gerechten waar het bij of in zit bespreken
Jollof rijst
Rundvlees suya
Gestoofde geitenpoot
Efo riro (amarant blad; tete)
Dodo (bakbanaan)
Frejon (bonen)
Yam fritters



Suikerriet


Als je over de Nigeriaanse keuken hoort of leest, dan komen er vreemde zaken voorbij

Alligator peper
Een soort paradijskorrels

Selim pepers
Zylopia
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Nkwobi
Kruidige koeienpoot

Geurblad
Thaise basilicum

Thiebou jeun
Vis, rijst en Obe ata

Kalabas nootmuskaat
De pitten van een soort cherimoya

Uziza zaad
Kubebe peper

Gbafilo zaad
De pit van de kokospruim

Gefermenteerde Johannesbroodpitten, gedroogde rivierkreeft en ook -poeder, fufu, honingbonen (soort kievitsbonen), gefermenteerde gemalen cassave, slusie (ijsdrank)...

Maar ook snijbiet, boerenkool, munt, broodje gebakken kip...



Onder die lichte bananentros rechts: de vrucht waarvan de pit Kalebas nootmuskaat heet



In de volgende aflevering Obe ata

En waarbij je het seveert of waarin je het gebruikt

Geitenpoot, rijst, amarantblad...


Dan nog een aflevering bijgerechten naast deze gerechten

Bakbanaan, dat brood, yam...




Nu een voorgerecht

Vis-peper soep


Hier zit die Kalebas nootmuskaat in

Iha maak je van de graten en het vel en de afval van een vis bouillon, waarin je de rest van die vis bewerkt
Vlees kan ook hoor, vooral kip

Je serveert de soep met gestoomde rijst of gestoomde bakbanan of Agege brood (zie de derde aflevering van deze serie)

Maak visbouillon van dat afval, maar laat uren trekken, zodat de graat uit elkaar valt
Laat trekken met rode ui, gember, knof, citroengras, laurier, gedroogde pepers en ook gerookte gedroogde pepers, kardemom, tijm, peterselie, korianderblad




Rooster kubebe (staartpeper, ipv die selim peper), alligator peper (paradijskorrels), nootmuskaat (ipv die Kalebas nootmuskaat), komijn en korianderzaad
Laat koelen
Vijzelen

Zeef de soep
Stukken vis zouten
Dat gevijzelde spul in de soep
Aan de kook, laag vuur, vis erin

Serveer met munt, Thaise basilicum, korianderblad en wat van het gevijzelde spul erover



Yam


Zie de volgende aflevering hier