De eerste aflevering: Nigeriaanse keuken iha
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
De tweede aflevering: Obe ata, een saus waar je niet omheen kunt
Zie hier
Deze aflevering: de drie bekendste gerechten met Obe ata
In Obe ata gestoofde geitenbout
Neutrale olie, grote pan die in de oven kan, poot + zout, rondom bruinen
Niet te hoog vuur en neem er de tijd voor
10-20 minuten...
Uit de pan
In tweeën gesneden knofbollen erin, snijvlak onder...
Bij de geit
Wortel en ui en habanero + zout bakken...
Tomaatstukken erbij...
Tijm, laurier...
Runder- of kippenbouillon...
Aan de kook
Geit en knof erbij
Oven (175°)
Minsten 2,5 uur
Het moet net niet van het bot vallen
Uit de oven, op een schaal
Oven wat hoger
Vloeistof zeven
Obe ata erbij
Terug in de ovenschotel
Oven, en wat sudderen (20 minuten of zo)
Zout erop, geit erop, bedruip meteen en daarna regelmatig
Deksel en de geit nu compleet garen
(Valt van het bot)
Serveer met citroen, korianderblad, peterselie, munt, lente-ui
Efo riro
Amarantblad met Obe ata
Veel te moeilijk hier
Moet met Efe tete en met Efe shoko
Kan met spinazie
(Ook in Nigeria, hoor)
Maak Obe ata
Kook de groenten, giet af, koel, knijp goed uit
Neutrale olie, ui, paprika...
Er kan dan van alles in, ook gecombineerd
Gefermeteerde bonen (gebruik Chinese zwarte boontjes, goed afgespoeld), gedroogde rivierkreeft (of -poeder), gerookte vis, geweekte stokvis...
Laat de vis in grove stukken
In ieder geval gaat er koenjit in, geelwortel
Ff stoven...
Obe ata erin
Wat stoven, en op smaak met zout en palmolie
Vis wat prakken, groente erbij (nogmaals uitgeknepen), ff sudderen
Frejon
Bonen gepureerd in kokosmelk
Die bonen zijn oorspronkelijk Portugees, de kokosmelk niet
In Nigeria met Honey beans
Gebruik grote witte bonen
Geef er Obe ata bij
Week de bonen
Kook de bonen met tijm, laurier en ui
Maak Obe ata
Bonen afgieten, pureren met kokosmelk, z/p
Terug in de pan en houd warm
Pas op aanbranden
Bonenpuree met munt- en korianderblad en lente-ui erover
En de Obe ata ernaast
Kan rechtstreeks bij het oud papier
Zie de volgende aflevering hier