donderdag 8 augustus 2019

Nigeria (3)





De eerste aflevering: Nigeriaanse keuken iha

Zie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)



De tweede aflevering: Obe ata, een saus waar je niet omheen kunt

Zie hier


Deze aflevering: de drie bekendste gerechten met Obe ata




In Obe ata gestoofde geitenbout


Neutrale olie, grote pan die in de oven kan, poot + zout, rondom bruinen
Niet te hoog vuur en neem er de tijd voor
10-20 minuten...
Uit de pan

In tweeën gesneden knofbollen erin, snijvlak onder...
Bij de geit

Wortel en ui en habanero + zout bakken...
Tomaatstukken erbij...
Tijm, laurier...

Runder- of kippenbouillon...
Aan de kook

Geit en knof erbij
Oven (175°)
Minsten 2,5 uur
Het moet net niet van het bot vallen

Uit de oven, op een schaal
Oven wat hoger
Vloeistof zeven
Obe ata erbij
Terug in de ovenschotel
Oven, en wat sudderen (20 minuten of zo)

Zout erop, geit erop, bedruip meteen en daarna regelmatig
Deksel en de geit nu compleet garen
(Valt van het bot)

Serveer met citroen, korianderblad, peterselie, munt, lente-ui




Efo riro

Amarantblad met Obe ata

Veel te moeilijk hier
Moet met Efe tete en met Efe shoko
Kan met spinazie
(Ook in Nigeria, hoor)


Maak Obe ata

Kook de groenten, giet af, koel, knijp goed uit

Neutrale olie, ui, paprika...

Er kan dan van alles in, ook gecombineerd
Gefermeteerde bonen (gebruik Chinese zwarte boontjes, goed afgespoeld), gedroogde rivierkreeft (of -poeder), gerookte vis, geweekte stokvis...
Laat de vis in grove stukken

In ieder geval gaat er koenjit in, geelwortel

Ff stoven...

Obe ata erin

Wat stoven, en op smaak met zout en palmolie

Vis wat prakken, groente erbij (nogmaals uitgeknepen), ff sudderen




Frejon

Bonen gepureerd in kokosmelk

Die bonen zijn oorspronkelijk Portugees, de kokosmelk niet

In Nigeria met Honey beans
Gebruik grote witte bonen

Geef er Obe ata bij


Week de bonen

Kook de bonen met tijm, laurier en ui

Maak Obe ata

Bonen afgieten, pureren met kokosmelk, z/p
Terug in de pan en houd warm
Pas op aanbranden

Bonenpuree met munt- en korianderblad en lente-ui erover

En de Obe ata ernaast



Kan rechtstreeks bij het oud papier




Zie de volgende aflevering hier