vrijdag 12 juli 2019

Kip!




Een partijtje artikelen uit de Washington Post, Libération, Frankfurter Algemeine en El País


Ik zal ze vandaag niet allemaal behandelen
Er komt een aflevering 2 of meer

O ja! Er zit er ook een bij uit het Parool, aka 24 Kitchen
Ontzagwekkend gelul
Uhh, waarom zijn Nederlandse culi schrijvers toch altijd van die mislukte apelullen?
Ik denk dat die apekutten de kans krijgen omdat niemand hun gelul in de gaten heeft; Nederland is het culinair meest onderontwikkelde land (Volkskrant, spoelstopknop, woonwerkfiets, dat werk)
En áls je culinair verstand hebt, dan begrijpt niemand je, in dit culinaire moeras




Aziatische effecten in de Zuid-Afrikaanse keuken

Chicken peri peri

Piri piri zeggen wij


Eerst: wat is Portugese kip piri piri

Hele kip
Inwrijven met citroensap
Half uur
Opnieuw
Opnieuw
Vullen met een zeer forsche bos gekneuse peterselie met in het midden hamzwoerd
Inwrijven met een mengsel van piri piri (de saus dus) en olijfolie
Saus zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het spit
Serveren met grove friet uit een laag olijfolie, en piri piri (in een Gluton potje! Met kwastje!)




De piri piri peper komt uit Brazilië, en is door de Portugezen naar Mozambique gebracht

Van daar naar de Portugese keuken, maar ook naar Timor (Preparado timorense), en naar Angola (Preparado angolano)
Buiten Portugal zit er altijd meer citrus in

Het is ook in een hele mooie andere vorm in Portugal verder ontwikkeld
Vinha d'alhos, "wijn van knof", waw...

Maar goed

Zie hier een goed recept voor de saus
De kip maak je niet zo, maar zie hierboven

In Zuid-Afrika met gele rijst en met gegrilde maiskolven

In Zuid-Afrika ook met flink komijn in de saus trouwens




Buttermilk fried chicken

Dat is US

Maar ja, in Barneveld eten ze het ook...


Kipstukken in karnemelk, met door die karnemelk zout, forsch zwarte peper, en eventueel paprikapoeder, hot of niet

Een dagje op een koele plek, en regelmatig omroeren

Uitlekken, droogdeppen
Bloem + p/z
Kipstukken daardoorheen

Olie, bakken
Kan ook in de oven

Bedruip op de borden met wat honing
Acacia is de meest neutrale bij het koken
Neutraler dan "bloemenhoning" want die varieert nogal





Overmorgen het vervolg!

Zie hier