Ik heb weinig gewerkt met geleisuiker, maar je hebt natuurlijk toch diverse soorten fruit waarbij je het wel móet gebruiken
Als je althans geen pectinehoudend spul wil toevoegen, zoals zure appels, kweepeer...
Ik heb met verschillende soorten fruit geëxperimenteerd, ook met soorten waarvan je leest dat ze veel pectine bevatten, maar waarvan jam/gelei nooit goed wilde lukken (aalbessen, fris smakende druiven...)
Je hebt drie soorten geleisuiker in de handel
Voor 250 gram op 500 fruit (en soms minder! Van Gils! tweede soort)
Voor 500 gram op 500 fruit
Lees dus goed!
Bedenk één ding: gebruik normaliter 80% van het suikergewicht, dus 200 of 400
Voor sommige soorten fruit is deze dosis te weinig, voor sommige teveel (druiven); ik geef dat aan
Je begint met fruit klein te snijden, te mengen met de suiker, een paar uur laten staan en regelmatig omroeren
Zijn het bessen zoals hierboven, dan meng je met suiker, je prakt met de linker stamper, je laat het een uur staan, regelmatig omroerend, en prakt dan met de rechter stamper
Daarna nog een uur of twee, drie laten staan, af en toe omroerend
Komt er weinig vloeistof vrij, laat dan langer staan
Is het bijvoorbeeld meloen, snij dan in blokjes, meng met de suiker, prak meteenmet de linker stamper, twee uur, regelmatig omroeren, stampen met de andere stamper, twee uur, regelmatig omroeren
Als het wat anders moet dan meld ik dat, ook als er citroensap bij moet
En dan langzaam aan de kook, ff doorsudderen, lepel ervan nemen, koelen, kijken of het dikt
Hierboven jam van blauwe bessen
Citroensap!
Hierboven zoete witte druivenjam
Prak het niet té veel tot moes
Prak eerst grof, en pas tegen het einde wat meer
Je kan ietsje minder dan de standaard hoeveelheid geleisuiker gebruiken
Hierboven frambozenjam
Dat was de lekkerste (zeiden ook anderen die alles meeproefden)
Tweede keer prakken niet nodig
Rode bessenjam
Wat minder suiker dan de normale dosis
Niet teveel prakken (we maken jam, geen gelei)
Galia meloenjam
1/8 meloen, schoon, is ongeveer 50 gram
Je hebt wat meer suiker nodig dan de normale dosis (ipv. 200 gebruik je 225), en voeg aan het einde wel citroensap toe
Wordt nooit echt dik
Jam van blauwe druiven
Bedenk (wat het klaarzetten van de potjes betreft) dat deze druiven wat minder rendement geven
Niet teveel prakken de tweede keer
Jam van watermeloen
Ik ben de foto kwijt, nou ja, vergeten te maken ongetwijfeld
Heel goed kleinsnijden
Weinig prakken de eerste keer, goed prakken de tweede keer
Redelijk wat citroensap erbij!
Jam van cantaloupe
Voor 500 gram schoon fruit heb je twee kleine of één grote nodig
Gebruik 250 geleisuiker
Goed prakken!
Citroensap naar smaak (redelijk wat, om de extra suiker te compenseren)
Jam van Piel de sapo
Niet piel maar piël
Huid betekent dat; huid van pad
Goed prakken beide keren
Redelijk wat citroensap
Jam van honingmeloen
Dat was by far de lekkerste meloenjam
Gebruik wat meer suiker; 250 op 500 fruit
Goed klein snijden
Suiker erdoor roeren en niet prakken
Laat lang staan met de suiker erdoor, en regelmatig omroeren
Dan goed prakken
Behoorlijk wat citroensap erdoor
De potjes zet ik twee minuten in de magnetron op volle sterkte
De deksels overgiet ik met kokend water
Vullen
Rand schoonvegen
Licht sluiten
Zijkanten schoonspoelen
Wecken
Controleren of de deksel nog verder moet worden aangedraaid
Later maakte ik nog rabarberjam
Zie hier aan het einde
En nog later ananasjam en mangojam
Zie hier aan het einde
En nog weer later mandarijnenjam
Zie hier aan het einde