Dit wordt een serie over chorizo (dus)
Vandaag enkele recepten, morgen chorizo techniek zeg maar, en daarna nog meer recepten
Wow!
Empanadillas met sardien en chorizo
Mexico
Maak brooddeeg
Leg op een lapje deeg een sardien uit blik
Bak in de olie van het blikje stukjes chorizo krokant
Schep ze uit de pan en leg ze op de sardien
Bak in de olie wat ui, knof en peterselie
Kruid met cayennepeper, zout, komijn, oregano
Schep het mengsel (zonder al te veel vet) op de vis en druppel er wat citroensap over
Maak er pakketjes van; de randen natmaken en met een vork aandrukken
Prik gaatjes in de empanadilla en bestrijk ze met het bakvet
Bak in de oven tot goudbruin op 180 graden
Zeevis met verse chorizo
Zigeunergerecht uit Oost-Spanje
Neem vis van het type snapper; geen platvis, geen lange vis
Haal de vis uit, was van binnen en van buiten en dep droog
Vul de buikholte met in de lengte doorgesneden verse chorizo
Gril of bak in een hete oven, regelmatig bedruipend
Verse chorizo
Dat kennen we hier niet zo
Coca
Oost-Spaanse pizza
Soort gerecht om mee te nemen naar het werk op het land
Maak flink deeg, soort tussen pizza- en brood in, Turks brood-deeg zeg maar
Maak ook tomatensaus
Leg een vrij dikke plak van iets minder dan 2/3 van het deeg op de ingevette bakplaat en bak die bij ongeveer 165 graden midden in de oven totdat ze ietsjes begint te bruinen
Haal het deeg uit de oven, draai de plak om, wals wat plat en beleg met de tomatensaus en verdere ingrediënten: stukken van worstjes en chorizo, stukken vis, olijven...
Houd van elk hoofdingrediënt een mooi en niet te klein stuk apart
Rol de rest van het deeg uit, smeer aan beide zijden in met olie, vouw dubbel en rol weer uit
Herhaal dit een keer of drie
Rol de lap dan erg dun uit, leg over de coca, druk de randen goed aan (bevochtig ze wat) en bestrijk de bovenkant met ei, losgeklopt met water
Maak openingen voor de apart gehouden stukken hoofd-ingrediënt en druk ze in het deeg zodat na het bakken te zien is wat er in de coca zit
Bak in het midden van de oven op 180 graden
De verse wordt natuurlijk gebakken, maar de (niet al te droge) gedroogde ook
Aardappelpuree, chorizo, Mozzarella, spinazie
Kook in stukken gesneden aardappelen met ietsje zout
Giet ze af, laat ze in de pan
Maal er witte peper over en rasp er nootmuskaat over, giet daar meteen een scheut melk over zodat de smaak van de kruiden niet wegdampt
Leg enkele klontjes boter op de aardappelen en laat die rustig smelten
Haal spinazie kort door kokend water en stort in een vergiet
Spoel koud en slinger droog
Bak in olijfolie ui en knof, en wat later kort vrij platte stukjes droge chorizo
Doe de spinazie bij de worst en roerbak kort op hoog vuur
Stort direct in een vergiet op een bord, en trekt het uit elkaar zodat het snel koelt
Stamp de aardappelen
Vet een vrij lage ovenschotel in en leg er de helft van de aardappelpuree in
Kwast in met de olie van het bord
Bedek met het chorizo-spinaziemengsel
Verdeel er stukjes Mozzarella over en leg daartussen stukjes gedroogde tomaat uit de olie
Doe er de rest van de puree op, zodanig dat er weinig lucht tussen de kaasstukjes blijft zitten: kwak er steeds met kracht een niet te grote klodder puree op en druk die plat
Wrijf de bovenkant van de puree vlak, bespuit met een olijfolie-bakspray, strooi er paneermeel over en spruit nog een keer met de spray
Zet in de oven en gratineer
Serveer met mooie kleine augurkjes
Pikante chorizo uit San Andrés
Couscous, chorizo, tomatensaus
Dit lijkt me niet halal
Week rozijnen
Bak stukjes droge chorizo in wat olijfolie krokant
Rode ui erbij, knof, komijn, iets kaneel...
Tomatenpuree in het midden van de pan wat aanbraden, harissa erdoor, meng alles, witte wijn...
Proef
Rozijnen door de saus, gebroken gerookte zoute amandelen erover en serveer met de couscous.
Zuid-Amerika, verse chorizo
Zie de volgende aflevering van deze serie hier