vrijdag 24 augustus 2018

Gekookt




Dadelspijs



Ik heb geëxperimenteerd met het maken van een banketstaaf met filodeeg, maar dat wordt dus niks
Dat bladdert teveel

Toen kreeg ik wel het idee om zoete vlammetjes te maken op deze manier

Maar eerst die banketstaaf opnieuw, en dan met bladerdeeg
Erg lekker

Hieronder die dadelspijs
Lichter van kleur dan hierboven, maar dat is omdat ie langer in de koeling heeft gelegen
(Maakt voor de smaak niks uit)

Zo'n fors blok kost bij de betere Turk of Marokkaan € 2,50




Dadelspijs op kamertemperatuur in kleine stukjes snijden, en prakken met een rauw ei (Eén op zo'n blok is net te weinig) (Maar je hebt later meer nodig)

Citroensap of -rasp erdoor prakken en wat zout en wat versgemalen kruidnagel (Gebruik nooit gemalen gekochte kruidnagel! Ik maal het prima met het halvemaanmes)

Rollen van vormen

Bladerdeeg (grote lap) uitrollen en in tweeën

Banketstaven maken, en met de naad naar onder op bakpapier

Inkwasten met ei, wat indrogen, herhalen, amandelsnippers erover strooien

Een klein half uur bakken op 200°




Wat die vlammetjes betreft ging ik eerst die banketstaaf in het vlammetjes formaat maken

Zelfde verhaal als hierboven

Per stuk twee halve amandelen erop




Lekker, maar met filodeeg was het lekkerder

Het ziet er niet echt mooi uit, maar dat komt omdat het filodeeg te lang in de vriezer had gelegen

Zelfde verhaal als boven, maar nu werk je met een lap filodeeg, gesmolten boter, herhaal twee keer

Maak twee van zulke lappen

Daarop ga je met de spijs te werk zoals je ravioli maakt
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Tweede lap erop

Inkwasten met boter

Uitsnijden met een deegrollertje (niet zo'n zigzag)

Oven 180°, 10 minuten à een kwartier