zondag 7 oktober 2018

Gekookt




Bresaola met vijgen


Een erg mooie combinatie

Hoeven we verder weinig over te vertellen




Omelet champignons

Maar dan anders


Kleine champignons lang langzaam in boter laten sudderen

In een andere pan wat sjalot en knof langzaam laten sudderen

Alles koelen, champignons halveren of kwarten en mengen met de sjalot

Struif maken zoals voor omelet (room, p/z) en net als voor omelet nauwelijks omroeren en al helemaal niet kloppen

Boter, struif, champignons en niet al te snel laten stollen




Friet met

Maar dan anders


Met tkemali en met Sacebeli

En buiten beeld mayo aangemaakt met Louisiana chipotle hot sauce

Mooi, de afwisseling tussen de twee sauzen, als je niet-pikante tkemali gebruikt: fris zuur naast hot




Brood met pancetta


Lap pizzadeeg iets laten rijzen

De helft goed beleggen met rauwe pancetta
Peper

Dubbel vouwen, randen aandrukken

Bakken op 180°

Erg lekker met een tomaten-dipsausje

Ook erg lekker met in de lengte gespleten merguez




Roomijs van blauwe bessen


Net als met frambozen laatst simpelweg gemaakt van van die potten die ze regelmatig bij Aldi hebben
"op zware siroop"

Afgieten en vocht opvangen

400 gram fruit, 200 cc room, 200 cc vocht
Witte basterdsuiker erdoor roeren tot het goed zoet is
Niet met citroensap werken

Koelen, ijs draaien
(Draait iets langer dan normaal)




Mandarijnenjam


500 gram schoon fruit, dat is ongeveer 10 stuks middelgroot

In partjes, die steeds boven een kommetje waarop een zeef in tweeën snijden, zodat je er geen pitjes in krijgt

Mandarijn, sap uit het kommetje, 150 geleisuiker (van de soort waarvan je 250 gram op 500 suiker moet gebruiken), omroeren

Tijd koel wegzetten, regelmatig omroeten

Prakken met de aardappelstamper, ik bedoel een stamper met zo'n S vormige draad

Langzaam aan de kook

Wat laten doorpruttelen

Stampen met de platte stamper (zo'n plastieken plaat met gaatjes)

In schone potten, wecken