Zie de eerste aflevering van deze, ondanks het zeer zomerse weer, toch nu al erg populaire serie hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Caldo verde
Groene bouillon (soep dus)
Een van de Portugese nationaalgerechten
Dat moet met Couve, Cavolo nero, Palmkool
Volgens Kleuter Woutwijk met boerenkool; laat maar
Je gaat van palmkool groen poepen
Kook flink aardappelen en pureer ze
Hak de groenten en een verse chorizo in grove stukken, en snijd een ui en knof fijn
Voeg de stukken aardappel, ui, knof en een scheut olijfolie toe aan een pan kokende bouillon, roer goed om en breng aan de kook
Laat 10 minuten doorkoken op half-hoog vuur en voeg dan snijbiet en de worst toe, en nog een scheut olijfolie
Laat weer 10 minuten doorkoken
Noord-Spaans
Octopus moet worden voorbehandeld en liefst ook nog dubbel geblancheerd omdat het anders taai is
Voorbehandeling: invriezen, 24 uur in de vriezer laten en weer ontdooien
Of, zoals men dat vroeger deed, beurs slaan met een deegroller, wat niet aan te raden is want je vindt dan de zuignapjes terug tot op het plafond
Snijd de armen van het lijf en geef het lijf aan de kat (het kan worden gebruikt maar niet in dit gerecht)
Snijd de armen in drie delen; de bedoeling is dat je acht keer drie vrij dikke stukken krijgt, acht keer drie gemiddeld dikke etc
Breng een grote pan met water en zout aan de kook
Doe er de dikste stukken in, als het water weer kookt de gemiddeld dikke etc
Als het water voor de laatste keer weer kookt de octopus afgieten
Opnieuw schoon water met wat zout aan de kook brengen (of dat al klaar hebben staan) en het proces nog twee keer herhalen
Laat de octopus dan wat afkoelen en snijd de armen in hapklare brokken; hoe dunner de arm hoe langer het stuk
Houd de verschillende diktes bij elkaar
Maak olijfolie heet in een stoofpan en bak daarin de dikste stukken rondom aan
Niet teveel ineens in de pan doen; condens en het aanhangende vocht maken dan jus van de olie en dat wordt niet warm genoeg om in te kunnen bakken
Een haffeltje in de pan, even wachten, uitspreiden over de bodem van de pan, even wachten, dan pas gaan omscheppen
Doorgaan met de middelgrote stukken enzovoorts
Als alles aangebakken is stukken chorizo erbij, uitbakken, ui toevoegen, even omscheppen, knof erbij, en op laag vuur kruiden met laurier, foelie, kruidnagel, piment, z/p
En flink Ñora (poeder van appelpaprika`s; te vervangen door half zoet half pikant paprikapoeder)
Niet van die Grachtengordel gerookte paprikapoeder!
Stoofvloeistof erbij: eerst hete bouillon en dan rode wijn
Aan de kook laten komen op een plaatje en dan op laag vuur en met een goed sluitende deksel erop laten gaarstoven
Serveren met grof gesneden frieten, gebakken in olijfolie en daarna bestrooid met grof zeezout
Chorizo-spread
Sobrasada
Spanje
Maak chorizo-worstvlees of koop verse chorizo en pel open
Zelf maken: meng fijn gemalen doorregen spek met de helft van het volume daarvan aan mager fijn gemalen varkensvlees en/of lamsvlees
Kruid met zout, Pimentón chorizero (of flink half-pikant paprikapoeder), oregano en knofpoeder
Doe het mengsel, goed aangedrukt tegen de bodem, in een kleine hoge gietijzeren pan en zet op zo laag mogelijk vuur waarop een vlamverdeler (het hoort op de hoek van fornuis; sobre asada: erop gestoofd)
Laat met een goed sluitend deksel op de pan een uur of zes staan
Laat afkoelen voor gebruik
Mexicaanse variant
Gebruik extra knof, en ook wat komijn
Meng wat witte wijnazijn door de massa en/of cider
Galicische empanada
Bak in olijfolie flink ui en knof
Bak stukjes chorizo erbij aan, en daarna voorzichtig sardines
Maak een pie, vul die met het mengsel uit de pan, bestrooi met basilicum, deegdeksel erop, gaatje erin, bestrijken met geklopt ei en bakken
Er kan ook paprika worden meegebakken en/of prei
Kan ook met tonijn (echte rode, of blik)
Aardappelen met chorizo en spitskool
Bak chorizo-blokjes uit in wat olijfolie en haal ze uit de pan
Bak ui, knof en aardappelblokjes aan in het vet
Bak grofgesneden spitskool kort aan in dezelfde pan
Kruid met stukjes cayennepepertjes, komijn, foelie, kruidnagel en laurier
Giet er flink wat droge witte wijn bij en stoof de aardappel gaar
Serveer met de chorizoblokjes erin opgewarmd
Zie de volgende aflevering hier