donderdag 22 september 2016

Mosselen (38)



Arabische pepers

Ik fotografeer altijd op dat kussentje
De ruitjes zijn exact 2 bij 2 centimeter


Diverse vondsten,

en dat is dan de laatste, na al drie dagen vondsten
Dan zijn de vondsten op

Dan ga ik weer mosselgerechten per land bespreken (over een week of drie)


Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Onder elke aflevering een link naar de volgende
Dagen leesplezier!
Culinaire info zonder gelul en gezwam!



Oranje Habanero


Vietnamese Cooking


Mosselen met taugé

Olie, ui, knof...
Gekookte mosselen...
Vissaus, taugé...
Z/p en wat gehakt korianderblad (en natuurlijk geen peterselie dus, zoals in het boek staat)



Citroenpeper


North Atlantic Seafood

Recepten van Leningrad tot Lissabon, maar vreemd genoeg enkel mosselrecepten Nederland tot Noord-West Frankrijk; drie...


Moules à la fécampoise
Frankrijk, Normandië

Open de mosselen in cider, uit de pan, koel, haal uit en zeef de vloeistof
Selderijsalade met vinaigrette
Plus de mosselen
Mayo verdunnen met wat kookvloeistof en erover
Peterselie, dragon, bieslook



Poblano ancho


Mosselen met frieten
België, Oostende

Open de mosselen met ui, witte wijn en z/p
Bak ui met gehakt selderijblad
Mosselen naar schaal, dit spul erover, houd warm
Maak een gebonden saus met het gezeefd kookwater
Flink peterselie erdoor, sjalot en gehakte augurk (uit het zuur)


Vissersrecept voor gebakken mosselen
Zeeland
Rauwe mosselen bakken

Openen met een mes (bij het scharnier schrijft Davidson, maar die kletst wel meer), uithalen met een vork, op een doek laten uitdruppen
Door bloem halen
Boter, ui...
Peper over de mosselen en kort snel meebakken
Serveer met citroen



Scotch bonnet


Spices, Salt and Aromatics in the English Kitchen

Elizabeth David


Mosselen met saffraan
Avignon

Week saffraan in wat witte wijn
Open met ui, laurier, peterselie, tijm, venkelzaad en water
Uit, zeef, meng een deel van de vloeistof met een dikke Béchamel
De saffraan met de wijn erbij
Ietsje heel fijn gehakte heel kort gekookte spinazie erdoor en daarna de mosselen
In een ovenschotel, paneermeel, boterspray, oven



Pimientos del Piquillo


Van Fazant tot Frikadel

Van Joep Hahabets dus opgepast

Mosselen uit Zeeuws-Vlaanderen

De derde deze dagen

"Zeeuws bier" dus overgepend!
Zie twee dagen geleden!

Laat maar...

Joep Retteketets...



Madame Jeanette


Het Eerste NRC Handelsblad Kookboek

Weer oppassen geblazen dus


Mosselen uit de oven

"Een heerlijk voorgerecht waarbij ansjovis uit de pekel de voorkeur verdient"
Waarom?
Om nagepend van De Dikke
Een ding over ansjovis uit de pekel
Dat gebruik je "als zout" want mooie filets zijn het niet en het is erg zout
Uit olie gebruik je als je filets nodig hebt
Als je al mooie filets uit de pekel zou kunnen halen dan was dat veel te zout

Mosselen en kerstomaatjes in soufflébakjes
Zeker een vrouw die dat schreef, Boesje waarschijnlijk
Boter, knof, ansjovis...
Ingekookte room erover (je vóelt dat het overgepend is!)
Over de mosselen, paneermeel, bieslook (uhh, bieslook over de mosselen dus, dan de saus en dan het paneermeel ja!)
Boterspray, oven

"Geef er stokbrood bij zodat niets van de saus verloren gaat" de trut



Rode jalapeño
Dat zie je niet vaak
Wel lekker


Romige mosselsoep

Boter, bloem...
Kookvocht mosselen...
Half uurtje sudderen en "schuim eventueel bovendrijvende ongerechtigheden af"
Saffraan (ze gebruikt poeder!; week hele saffraan vtv in witte wijn ja!), room, mosselen


Pittige mosselen

Olijfolie, ui, knof...
Blokjes chorizo (het gezeur over het velletje ervan en de velletjes van de tomaten zal ik u besparen)...
Paprikapoeder, cayennepeper (op laag vuur ja, en wel of niet en hoeveel hangt natuurlijk van de soort chorizo af)(ik zou trouwens ff gebakken niet te pikante verse gebruiken), zwarte peper...
Tomaten, peterselie, witte wijn (en ingekookt gezeefd kooknat zeg ik), laurier...
Sudderen tot goed, mosselen erbij



Naga jolokia
De ergste



Zie de volgende aflevering hier