donderdag 1 september 2016

Nog eens zes mooie recepten



1962
Heel aardig


Noord Afrikaans hapje


Steek in een verse dadel een ontpitte groene olijf

Steek dat pakketje in een pruim

Dadel en pruim aan de lange zijde insnijden, pit eruit etc.



Een tijdsmonument
Ik behandelde het gisteren


Mosterd-roomsaus


Breng room aan de kook in een sauspan en laat wat inkoken.

Werk er flink mosterd door op laag vuur.
Breng op smaak met Worcestershire en Tabasco.
Bedenk dat de sterkte van de mosterd door verhitting afneemt.

Roer er citroensap naar smaak door en serveer direct.

Bij witte vis bijvoorbeeld.



Daar had ik het ook al over
Laat maar


Spaanse en Italiaanse omelet


Gebruik in beide omeletten geen room of zo, en schep de struif niet onder de omelet.
Gebruik dus een grotere pan.

De Spaanse omelet wordt gedraaid en altijd in olijfolie gebakken

De Italiaanse omelet wordt niet gedraaid en er gaan bijna altijd groene kruiden door.



Jaaaaaren zocht ik al naar een boekje over Hawker food
Hawker: venter
Maleisië, maar vergeet Singapore niet!
Zie Hawker food hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Meestal in de buitenlucht trouwens
Je bestel bij stalletje 32 je bier ("voor tafel 14")
Bij stalletje 21 je saté
Bij 30 je rijst
Etc etc
Je rekent af als het bij je tafeltje wordt afgeleverd
De keuken is Aziatisch-Internationaal zeg maar


Paling met kerrie

Aal i karry
Denemarken


Haal de paling uit en stroop hem.
Snij in vingerlange stukken.

Leg ze in een sauspan en giet er kokend, gezouten water over; de paling moet half onder staan.
Kook de paling met wat peterselie tot die gaar is.

Verhit boter in een braadpan en voeg gesnipperde ui toe.
Roer even om en voeg dan op laag vuur bloem en kerrie toe.
Roer goed om.
Maak van de roux een saus met het kookvocht van de paling.
Proef op z/p en kerrie.

Serveer de paling met de saus.
En rijst.



Heel veel heel aardige recepten
Bespreking komt nog


Riviervis met zuring


Baars, barbeel, zeelt, snoekbaars en zelfs zalm eventueel, maar geen forel.

Zuring bij Hanos.

Bak zuring zachtjes aan in boter en hak het daarna fijn met hardgekookt ei en sjalot.
Maak er een prakje van met room, broodkruim en z/p.

Vul de uitgehaalde en schoongemaakte vis met het mengsel en pak de vis in bardeerspek.

Leg de vis in een ingevette ovenschotel en strooi er paneermeel over.
Beleg de vis met wat klontjes boter en bak in de oven op 160 graden; reken met iets meer dan een half uur per kilo vis.

Bedruip af en toe met gesmolten boter, waardoorheen citroensap.



Heel aardig, verdomd!


Runderworst met paprika en ketjap


Dit is comfort food 1970
De koriander is een modernisme
De knof misschien ook wel
En ook de runderworst ipv gewone vette


Bak runderworst half gaar in zonnebloemolie en haal uit de pan.

Bak in de pan ui en daarna knof en verse gember.
Kruid met koriander en sambal.

Maak er een sausje van met ketjap manis en iets ketjap asin.

Warm er blokjes rode paprika in op, en doe er dan stukjes van de worst bij.
Laat doorwarmen tot de worst gaar is.

Serveer met rijst.



Werkelijk heel aardig
En kundig geschreven