zaterdag 3 september 2016

Recepten uit de oude doos



Vandaag foto's van dat eten laatst met Tater tots
Het recept staat hier (alle links openen hier in een nieuw venster)


Nog niet gepubliceerde recepten


Abergine met blauwe kaas

Borrelhapjes


Aubergine in schijven snijden (niet te dun)
Flink zout erover, 10 minuten, draaien, flink zout, 10 minuten
Dat zout, dat is om de aubergine minder sponzig te maken (onttrekking vloeistof)

Als je op de markt zo'n paarse Chinese of Surinaamse aubergine koopt, die dunne, dan krijg je mooie kleine eenhaps schijfjes

Afspoelen onder lopende kraan, uitknijpen tussen duim en wijsvinger onder de kraan en
dan niet onder de kraan weer loslaten
Vinger erover: zout? Nog een keer etc.
Droogdeppen

Door bloem halen
In boter goudbruin bakken

Ingevette ovenschotel, schijven erin, wat blauwe kaas erop, gratineren

Schijven in tweeën of vieren snijden

Erg mooi: haal de schijfjes door boekweitmeel
Een ding: de korst wordt dan zo krokant dat als je een schijfje doorsnijdt, dat dan de hele korst omhoog komt, krak




Ayam paniki


Op Sumatra maak je het zuur met stukken ananas-stengel, wat je hier niet hebt, en daarna zoetzuur met palmsuiker

Bak kip snel bruin in arachideolie, uit de pan

Ui, knof, bloem, kokosmelk
Kruiden met kerrie djawa of andere zachte kerrie en heet maken met sambal als je wil

Ananas uit blik erbij (zoet) en als zuur assem (assempulp in heet water, af en toe prakken tot bruin water, zeef)
Etc.

Kip erin gaarstoven

Serveer met rijst




Frango no espeto

[FrANgoe noe sjpEEtoe]

Kip aan het spit
Portugal


Kip uithalen, schoonmaken van binnen, droogdeppen, volproppen met gekneusde peterselie, in het midden een stuk hamvet steken (van rauwe ham natuurlijk)

Op het spit en aanbinden
Inwrijven met citroensap half uur, nog een keer, half uur

Blender of staafmixer of je te pleuris kloppen: olijfolie +  piripiri
Inwrijven en onder de gril of boven het vuur

Onder de kip een lekbak met rauwe aardappelstukjes
Regelmatig bedruipen

Erbij rode Vinho verde, maar dat is een probleem want die kan niet gebotteld worden; rosé dan maar




Piripiri

Kan je ook zelf maken


Olijfolie, ui, knof, lots of lomboks heel fijn gesneden, komijn, oregano

Een soort Sambal oelek zeg maar

Waar ze Piripiri verkopen hebben ze ook Vinha d'alhos (idem + witte wijn en extra knof), Preparado Timorense, de Timorese variant, en Preparado angolense, de Angolese variant




Dadar isi


Daar schreef ik al eens over, maar ik vind nu een ander recept
Trouwens, er bestaan tig varianten

Snij prei in pink-lange stukken
Snij in de lengte door en snij in de lengte julienn
Spoel goed en laat uitlekken

Prak tofu en werk er rauwe eieren door en p/z

Maak Seroendeng: tefal pan, ietsje-ietsje pinda-olie, geraspte kokos wokkend bruinen)

Zet tegelijkertijd een pannetje op met wat water en zout en blancheer de prei daarin kort
Uitlekken

Bak van de ei-massa een omelet; niet dubbelvouwen, wel keren eventueel

Op de omelet de prei en de Seroendeng
Dan dubbelvouwen

Kan met rijst maar dan met een sausje, al is het maar een ketjap/sambal-mengseltje
Met wat rijstwijn of medium sherry en wat gemberstroop!

Met nasi goreng, en die iets vettig houden