en ook geen rijst of pasta of bonen
Updrögt Bohnen
Met roerei en zoete ui
Oost-Fries
Te koop hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Foto boven: weken; onder: geweekt gekookt)
Dat zijn geen bonen, dat zijn gedroogde speziebonen
Nou ja, er zitten boontjes in maar het meeste is peul
En dat eet als koolhydraat
Hierboven zie je dat ik de steeltjes vergeten was eraf te halen, maar dat heb ik hersteld
Knip de bonen in tweeën of drieën
Week een nacht in water
Giet af
Aan de kook in schoon water met spekjes
Zout, als die spekjes dat niet zijn (het heeft veel zout nodig)
90 minuten sudderen
Afgieten en eventueel iets kookwater in de pan laten om het op te kunnen warmen
Boter, zoete ui, knof, zwarte peper...
Wat droge Amontillado en wat Viandox (of zo)...
Maak als het wat is ingekookt daarin een roerei
Het is een acquired taste, die Updrögt Bohne
Misschien dat het daarom veelal als aardappelstamp gegeten wordt
Gaan we proberen
Ciabatta
Met gedroogde vijgen, oventomaatjes, Camembert
Een wat aangepast recept van Wilbrink, Telegraaf
Gedroogde vijgen zonder het steeltje acht uur op kamertemperatuur weken in half Fino half Minneola-sap
Regelmatig omroeren
(Enorm lekker is dat)
Olijfolie, ui, knof...
In een ingevette ovenschotel zoete kleine tomaatjes
Die ui etc. erdoor husselen met rozemarijn en selderijzout
Oven
Een mooie goed rijpe Camembert in een alufolie bakje (bovenkant vrij laten)
Bovenkant kruislings insnijden
10 minuten in de oven
Korst verwijderen
Tijm en vers gemalen Tasmaanse peper erover
Vijgen in stripjes gesneden als bijgerecht
Pizza
Opleukpizza met ui, ansjovis en Tilsit
Pizza Margherita
Stukken sterke Tilsit
Stukjes ansjovis ertussen
Erover stukjes ui en knof die door goede olijfolie gehaald zijn
Pepertjes idem
Stukjes groene olijf
Oven
Tsja, de pizza was te lekker...
Dangmyeon
Koreaanse mihoen van zoete aardappel
Met Shiitake en TVP
TVP (sojaballetjes; Textured Vegetable Protein) koken tot eetbaar
Ruikt in het begin als hondenbrokken maar dat gaat eraf
Afgieten, uitspreiden, uitdampen
Opbakken in pindaolie
Uit de pan
Pindaolie, ui, knof, gemberwortel...
Water, Thais visblokje (toko), Ikan teri (die gedroogde visjes van de toko)...
Op smaak met Doenjang (Koreaanse miso; zie onder) en Gochujang (Koreaanse sambal)
Dangmyeon koken met wat zout
Stukken Shiitake-hoed erin opwarmen...
TVP erin opwarmen...
Bloem
Met geitenkaas, ei en sugar snaps
Ziegernudeln, Tirol
Sugarsnaps kop kont (en meteen draden eraf trekken)
In tweeën en een half uur in koud water
Afgieten, droogdeppen
Werk 400 gram zachte witte geitenkaas door drie eieren
Werk er 100 gram geraspte sterk smakende geitenkaas door, en z/p en wat Worcestershire (voegde ik toe aan het recept uit Tiroler Bäuerinnen Kochen)
Maak er met bloem een slap deeg van
Geen stevig deeg want dan smaakt het enkel naar bloem
Boter, sjalot, knof...
Sugar snaps...
Wat bouillon, wat peper...
Maak van het deeg op een met bloem bestoven plank platte burgers of dikke pannenkoeken
(Of een soort worst of kleine balkjes, dat zie je ook)
Bak die in reuzel bruin, draai, bruin