vrijdag 22 juli 2016

Gemaakt




Morellen, kersen, vlierbessen...


Morellenjam

Zie (steeds) boven


De bekende methode
Fruit snijden (hier: ontpitten)
Mengen met 50% van het gewicht aan suiker
12 uur op koele plek en regelmatig omroeren
Jam van koken

Bij morellen gebruik je 3/4 van het (ontpitte) gewicht aan suiker

Ontpit ze boven een kom en vang de pit op; dan loopt het sap in de kom




Morellen à l'allemande


Morellen in een pot
Witte wijnazijn erover tot ze onder staan
Azijn afgieten in een maatbeker en het volume onthouden
Azijn in een pan gieten

Toevoegen per liter azijn:
* stuk pijpkaneel (kaneel ja, fijnwrijfbaar, geen keiharde kassia!)
* stuk foelie
* drie kruidnagels compleet met kopje

Langzaam aan de kook, 10 minuten pruttelen, afkoelen

Door een zeef over de kersen, pot dicht, twee weken
(Is het iets teveel ingekookt: aanvullen met witte wijnazijn)

Lekker bij koud vlees




Sorbet van vlierbessen


Vlierbessen? In deze tijd van het jaar? Je lijkt die Huivers wel of die Kleinst, wie was het ook weer, die culinaire regenworm met zijn eekhoorntjesbrood en Reine claudes in juni...

Uhh, hoho, kijk, dat zit zo

Je koopt een fles vlierbessenwijn bij Aldi

Die laat je heel langzaam tot net tegen de kook komen en zo 15 minuten staan, om de alcohol (= antivries) te laten verdampen

Afkoelen

Scheut citroensap erbij
Suiker erbij tot het net té zoet smaakt

Koelen

IJsmachine

God wat is het lekker...



Amarene jam

Foto kwijt


Net zoiets als hierboven of zoals die cranberrie jam van laatst

Potten amarene kersen "op zware siroop" bij Aldi kopen

Per pot een opgehoopte soeplepel suiker erbij

Jam van koken (hoeft maar kort te koken)




Kersenbrood


Hierboven net vóór het bakken

Vijfde poging

Bijna bijna goed

Nog net ietsje te pappig in het midden

Verder zeg ik er niks over behalve dan dat het steeds lekkerder wordt en dat het ultieme recept een dezer dagen verschijnt




Tapioca pudding


Dat is ouderwets...

200 cc water met wat zout en 40 gram pareltapioca een half uur zachtjes koken (zie de foto)
Op een plaatje tegen het aanbranden, en roer ook regelmatig

Meng met 50 gram gele basterdsuiker en 200 cc kokosmelk
De suiker roerend oplossen

Koelen in een kom




Kinderpizza


Ik bedoel: de kinderen maakten een pizza

En ik probeerde uit of het deegmes van de foodprocessor de gist niet doodslaat
Nee hoor

Deeg, half uur

Olijfolie, stukjes ui, stukjes knof...
Tomatenpuree...
Scheut rosé (alcohol verdampt)...
Stukjes gedroogde tomaat op olie en stukjes zwarte olijf...

Tonijn en sardien uitlekken

Deeg plat, iets van de blikjesolie erover
Tomatensaus
Tonijn erover brokkelen
Kwart sardienen erop
Geraspte Gruyère erover

Op de steen in de oven...



Die Retteketet die gaat me binnenkort commissie vragen...