donderdag 21 juli 2016

De Volkskeuken



Vandaag maar weer eens inkoop

Links had ik al, maar rechts kocht ik onlangs, en dat is fantastisch spul
De twee hoofdingrediënten van een schitterende BBQ marinade
Dat spul koop je hier 
(alle links hier in een nieuw venster)
Levering laat een weekje op zich wachten
Het recept vind je hier (klik op Black treacle)

En wie had "treacle-coloured hair"?
Zie hier



De afgelopen drie maanden

en dan ben ik best nog wel wat kwijtgeraakt


"Koreaanse sojabonenpasta (of miso)"
 Je moet het maar durven vergelijken...

"ssamjangsaus (sic, geen idee hoe je die dubbele s uitspreekt)"
Ik zou zeggen Vul ssamjang in op Google vertalen Nederlands Koreaans en klik op het Koreaanse luidsprekertje. Als een enkele s dus.

"Waarbij ik verzon om de gevraagde gochujang chilipasta te vervangen door sambal taotjo"
Gochujang heeft echt elke toko, en hoe durf je het te vergelijken...

Dat door Jasons frerstelse ansjovis gaat
Sprot ja

"Lezer Bart vroeg waarom het gerecht 'Jansons verleiding' heet. Simpel: Jansons verleiding is een klassiek Zweeds aardappelgerecht waar Joke Boon een heerlijke variatie met bonen [no pun intended] op heeft bedacht"
Bent u er nog?



Dit is wat die kwaakharses van de discussie onderaan hier verwarren met taotjo


Dat je op Locafora (zie hier) zoveel méér kunt vinden dan in de super
Lazer op met je geklets!
"Ik kan als Amsterdamse nu direct van tuinder Reggy uit Dronten zijn veldsla betrekken"
Like wow man

"Volgens Van de Graaf is de rol van supermarkten op ons bord te groot"
Als je een suffe doos bent die niet verder kijkt dan de neus lang is wel ja

"Schil de asperges goed of koop geschilde"
"Bewaar het kookwater"
En waarvoor dan? Om je oma mee te laten gorgelen?

"Crème brulée met tuinbonen en geitenkaas"
Jezus Kristus Maria en Jozef...



Morellen! Krieken! Waw!
Maakte al jam, en zette ze op bruine rum en op brandewijn

Geen inmaakbrandewijn ja!
En maakte Cerises aigres à l'allemande
("Eat like gherkins with cold meat")


Dat je vroeger nergens Côte à l'os op de kaart zag staan
Zeker stront in je ogen
Of nee, bij Van de Valk gegeten natuurlijk

"Ik maakte [bij die Côte à l'os] een klassieke rode wijnsaus"
Gelul
In de war met Entrecôte bordelaise
(Inderdaad; "Bak de mergplakjes heel even...")

God wat een culinaire naaktslak...
Op 20 juli schrijven over koken met eekhoorntjesbrood en "mirabellen, reine claudes of victoriapruimen"
Alsof er op 20 juli eekhoorntjesbrood of andere dan Opal pruimen te krijgen zijn...
Niet denken mensen dat hier geschreven wordt over wat ze kookten, nee, wat ze ergens hebben overgepend en dat met de culinaire kennis van een regenworm...

Een enorm verhaal over tomatensaus
"Klassieke briljantie"
Maar geen woord over wat voor soort tomaten...
Klassieke onnozelheid

Sechuanpeper [Szechuan ja] ongeroosterd gebruiken...

Niet weten dat tomatensaus met gember klassiek Surinaams is...



Pasta van Nori en sojasaus
Met ook gedroogde tonijn, tamarinde en coquilles-extract
Enorm lekker op biefstuk en zo...
Blijkbaar ook op witte rijst
(Moeten we nog doen)


Een van die auteurs gaat op kookcursus (eindelijk!) bij "kok Wouter Udo en kunstenares Violet Roest"
Dat doe je als normaal mens alleen al om die namen toch niet?!
Zie hier, Godsammekrake...

"Wie niet van scherp houdt kan de sambal (deels) vervangen door Surinaamse trassie trafasie"
Wie niet van neuken houdt kan het condoom (deels) vervangen door geraspte komkommer

De campagne Groente in de hoofdrol wordt gepromoot, en daar mochten ze aan meedoen
"dus ik werd creatief met bloemkool"
"Zelfs mijn kippen kregen Hollywood allures!", je zal maar met zo'n mens in één ruimte moeten vertoeven...
Zie de zwaar gesubsidieerde nergens toe leidende (anders dan forse inkomsten uit onze zak voor de organisatoren!) shit-site hier
Over een jaar heeft niemand er meer van gehoord maar het heeft wel 4,6 miljoen gekost
(Die Rutte is een beperkt denkende kruidenier. Die laat zich naaien door die tuinbroeken en andere getatoeëerde baarden met knotjes...)



Szechuan tuinbonen-sambal zeg maar


"Ik ken mensen die aan één mossel genoeg hebben gehad om er voor de rest van hun leven van genezen te zijn"
Gelul
Dat is sensibilisatie (niks "slechte mossel"), en dat duurt nooit langer dan een of twee jaar, meestal veel minder
Je zou je als professor psychologie niet met andere (en zeker niet met echte) wetenschappen moeten bemoeien

Een van die Volkskeuken tiepo's gaat naar Albi om daar bij een Vietnamees ("andere restaurants serveren geen groente") groente te kunnen eten
Blijkbaar niet in staat om zelf groente in de pan te kunnen werpen
Albi nota bene
Plakken aubergine in bloedworstsaus...

"Zeebanket"
"garnalen, gekookte mosselen en surimiflakes"
Zeebanket à la Retteketet...



Ik heb het nog niet geproefd
Het is rijst waar je water en wijngist bij doet
Het resultaat doe je in soep
Ik houd u op de hoogte!