Morellen, kersen, vlierbessen...
Morellenjam
Zie (steeds) boven
De bekende methode
Fruit snijden (hier: ontpitten)
Mengen met 50% van het gewicht aan suiker
12 uur op koele plek en regelmatig omroeren
Jam van koken
Bij morellen gebruik je 3/4 van het (ontpitte) gewicht aan suiker
Ontpit ze boven een kom en vang de pit op; dan loopt het sap in de kom
Morellen à l'allemande
Morellen in een pot
Witte wijnazijn erover tot ze onder staan
Azijn afgieten in een maatbeker en het volume onthouden
Azijn in een pan gieten
Toevoegen per liter azijn:
* stuk pijpkaneel (kaneel ja, fijnwrijfbaar, geen keiharde kassia!)
* stuk foelie
* drie kruidnagels compleet met kopje
Langzaam aan de kook, 10 minuten pruttelen, afkoelen
Door een zeef over de kersen, pot dicht, twee weken
(Is het iets teveel ingekookt: aanvullen met witte wijnazijn)
Lekker bij koud vlees
Sorbet van vlierbessen
Vlierbessen? In deze tijd van het jaar? Je lijkt die Huivers wel of die Kleinst, wie was het ook weer, die culinaire regenworm met zijn eekhoorntjesbrood en Reine claudes in juni...
Uhh, hoho, kijk, dat zit zo
Je koopt een fles vlierbessenwijn bij Aldi
Die laat je heel langzaam tot net tegen de kook komen en zo 15 minuten staan, om de alcohol (= antivries) te laten verdampen
Afkoelen
Scheut citroensap erbij
Suiker erbij tot het net té zoet smaakt
Koelen
IJsmachine
God wat is het lekker...
Amarene jam
Foto kwijt
Net zoiets als hierboven of zoals die cranberrie jam van laatst
Potten amarene kersen "op zware siroop" bij Aldi kopen
Per pot een opgehoopte soeplepel suiker erbij
Jam van koken (hoeft maar kort te koken)
Kersenbrood
Hierboven net vóór het bakken
Vijfde poging
Bijna bijna goed
Nog net ietsje te pappig in het midden
Verder zeg ik er niks over behalve dan dat het steeds lekkerder wordt en dat het ultieme recept een dezer dagen verschijnt
Tapioca pudding
Dat is ouderwets...
200 cc water met wat zout en 40 gram pareltapioca een half uur zachtjes koken (zie de foto)
Op een plaatje tegen het aanbranden, en roer ook regelmatig
Meng met 50 gram gele basterdsuiker en 200 cc kokosmelk
De suiker roerend oplossen
Koelen in een kom
Kinderpizza
Ik bedoel: de kinderen maakten een pizza
En ik probeerde uit of het deegmes van de foodprocessor de gist niet doodslaat
Nee hoor
Deeg, half uur
Olijfolie, stukjes ui, stukjes knof...
Tomatenpuree...
Scheut rosé (alcohol verdampt)...
Stukjes gedroogde tomaat op olie en stukjes zwarte olijf...
Tonijn en sardien uitlekken
Deeg plat, iets van de blikjesolie erover
Tomatensaus
Tonijn erover brokkelen
Kwart sardienen erop
Geraspte Gruyère erover
Op de steen in de oven...
Die Retteketet die gaat me binnenkort commissie vragen...