maandag 18 juli 2016

Geen aardappelen, bonen, pasta of rijst



Mini meiknolletjes glaceren



Zoete aardappel, Semmelklöße, Fufu en Polenta

Vier dingen gemaakt maar eigenlijk zes


Witte zoete aardappel

met vanglap, meiknolletjes en sperziebonen


Witte zoete aardappel, Surinaams, zie je niet veel, is erg zoet maar niet dat vies zoete van die paarse, en is meestal erg duur
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

De sperzieboontjes kop kont en in tweeën en in koud water

De witte zoete aardappel schillen, schijven, half gaar koken, koud spoelen

Olijfolie, sjalot, knof, grof gebroken zwarte peper...
Goed afgegoten boontjes op hoog vuur husselend meebakken...
Op laag vuur ietsje za'atar, Oloroso, witte wijn, geconcentreerde kippenbouillon...
Inkoken = gaarkoken
(Gebruik geen za'atar van Boer Jonnie, dat is troep!)("Volgens eigen recept!" staat er op; interview: "Wat zit er zoal in?"  -"Weet ik veel...", de zak)

De zoete aardappel bakken (niet bruin!)

De vang bakken




Semmelklöße

met Camembert à la Braise en worteltjes
(vaak verbasterd tot Camembert à la Bresse)



Koop een goede Camembert, goed rijp, in een spanen doosje
Let goed op dat de deksel ook van spaan is; dikwijls is dat karton

Verwijder het plastic om de kaas
Giet een scheut Pernod in het doosje en strooi verse tijm over de kaas
Doosje dicht en op gloeiend kolen zetten totdat het doosje zowat is verbrand
(Op houtskool lukt dat niet)
Met een tang op een bord, en zwartgeblakerd spul zo goed mogelijk verwijderen

Olijfolie, ui, knof, grove zwarte peper...
Stukjes dunne worteltjes...
Witte wijn en kalfsbouillon...

Kook de Semmelklöße
(Die maak je niet zelf, dat is onzin, die koop je prefab in een Duitse super)


Die mooie Camembert van mij (Lanquetot), die had een kartonnen bovenkant
Goedkope Camembert gekocht met spanen bovenkant en dat als deksel gebruikt

Met die tweede een pizza gemaakt
Olijfolie, ui, knof, rood pepertje...
Groene kruiden, wat witte wijn en wat Fino...
Pizzabodem, tomatenschijven, dat ui-spul, zwarte olijven, Camembert...



Al die tijm dat valt mee, dat is zowat verbrand
Dat kan je wegblazen
(Kaas niet overhouden; wordt keihard)


Fufu banaan

met pindasoep, seitan en paprika


Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, laos, sereh...
Mooie kippenbouillon...
Pindakaas...
Stoof er kort rode paprika in en breng op smaak met sriracha of zo
De soep moet niet dik zijn

Fufupoeder (van bakbanaan), scheutjes water, klont, platte bal, in de soep laten garen
(Ik maakte balletjes)(die klont, daar pulken ze met z'n allen in Afrika stukjes af)

De seitan maakte ik nu met ook wat bloem erdoor, en ook Edelgistvlokken (en gember en Tamari en knof en geroosterd sesamzaad)
Het was al beter maar nog niet perfect
Tzt het perfecte recept...
Heb geduld...
(Maar dat hebben seitan-eters van hun eigen)
("Bal gehakt met brood en zuur € 1,-" "Mag ik zo'n bal mevrouw?" "Mevrouw, waar is het brood?" "Da zitter durhinne me jonge" "En het zuur mevrouw? "'t Zuur me jonge, da kriede straks van oe eiges")




Polenta

met bacalao en champignons


Week de bacalao / zoutevis / klipvis een dag of twee; ververs het water tot het nog wat zout smaakt; als alle zout weg is dan is ook alle smaak weg

Kook, koel, peuter uit elkaar (vel en graten weg)

Maak polenta

Olijfolie, knof, lombokje...
Bacalao...
Kastanjechampignons erbij...

Door de polenta...

Dit eten ze in Zuid-Italiaanse dorpjes op vrijdagavond op het dorpsplein


Polenta is een van die dingen die je dubbel maakt om de volgende dag op een andere manier te eten (Mique; stukken door de soep, plakken van de rest de volgende dag opbakken in ganzenvet)

Stort de polenta in een ingevette cakevorm

Stort na afkoelen
Snij in plakken, dakpansgewijs op een bakplaat, tomatensaus erover en kaas, matig warme oven





Denk heeft nou ook een excuus Marokkaan

"In de paulitiek wort fanallus belauft"

Zie hier