donderdag 16 oktober 2014

Vlees!



Kijk, dat is andere Mihoen-praat dan zo'n lullig Conimex pakje uit de super...


Vlees! Eindelijk!


Mihoen, stoofkip, paprika, Pad thai saus

Maak Pad thai saus
Meng, en roer tot de suiker is opgelost, 1 deel assem (puur), 3 delen Nuoc man / fish sauce, 1 deel thin soy / Vietnamese light soy, 1 deel sriracha (of sambal of zo), iets gemalen witte peper en drie delen palmsuiker (liefst van kokospalm maar goela djawa mag natuurlijk ook). Voeg naar believen en voor het beter kunnen mengen kippenbouillon toe.

Ontvel de kip. Bij mij gaat het vel in een doosje in de vriezer tot voldoende om eens lekker anti-toffelemoons uit te smelten, oi!
Braad de kip rondom aan in arachide-olie en uit de pan.

Meer olie?, ui, paprika meebakken, uit de pan.
Meer olie? Meer ui? Knof, wat lombok...
Kippenbouillon, de kip, daoen djeroek poeroet en daoen salam...

Kip gaar: uit de pan.
Mihoen in de bouillon koken, uit de pan.
Bouillon inkoken, kip uitpluizen, bouillon op smaak met Pad thai, mihoen er in en kip en paprika.

Ach-ach wat heerlijk...




Kikkererwten, tomatensaus, rookspek

Vreemd. Nooit geproefd, kikkererwten met tomatensaus...
Toch jaaaaren in Spanje gewoond...
garbanzos + tomate = 1 miljoen hits...

Spekjes uitbakken...
Wat olijfolie? Ui, knof, lombokje...
Iets fijngewreven komijn, redelijk wat geplet korianderzaad...

Mooie tomatensaus van maken, met groene kruiden.
Proef.
Flink wat grof gehakte zwarte olijven erdoor (droge soort)...

Ach-ach wat heerlijk...




Entrecôte, cantharellen, mini frietjes, ansjovisboter

Geen saus? Onnodig, zoveel sap kwam er uit het vlees, en dat wíst ik.
Zie hoe bol die Belgisch (blokvormig) gesneden entrecôte staat...

En die ansjovisboter? Wel mensen, die staat buiten beeld, en ik heb hem trouwens laatst al laten zien.

Olijfolie, spekjes...
Vet afgieten (bewaren voor morgen!), sjalot, knof...
Cantharellen,,,
Viandox... Proef.

Bief op de grilpan...

Frietjes snijden en bakken...

Peper op de entrecôte, ansjovisboter op de entrecôte, zout op de frietjes...

Ach-ach wat heerlijk...




Beanz, puntpaprika, chorizo

Olijfolie, ui, knof, lombok, chorizo, komijn, koriander...

Enfin, u kunt het al dromen.

Puntpaprika zeer kort meebakken, Chinese kookwijn erbij (jawel!, Kwantung mijiu)...

Proef.

Bonen erbij (Bush's Grillin' Beans, Steakhouse recipe).

Ach-ach wat heerlijk...




Biefplakjes, paddo's, chips, balsamico-saus

Olijfolie, spekjes...
Wat vet afgieten (bewaren voor morgen!), ui, knof...
Grove zwarte peper, verse tijm, paddo-stelen...
Paddo-hoeden in stukjes...
Madera, Viandox...

Zorg dat de chips op tijd klaar kunnen zijn...

Boter, sjalot...
Runderbouillon... Inkoken.
Balsamico erbij, ff sudderen, plakjes heel kort gebakken bief erin opwarmen.

Ach-ach wat heerlijk...


Maarten
In Zaandam wil het gerucht dat Albert Heijn de Zwarte Pieten uit zijn winkels weert vanwege het Ebola virus.
Ik houd je op de hoogte.
P