Kaas, vis, tofu, vlees, ei
Zoals elke vijf dagen hier.
Niet persé in die volgorde.
Wel met 1 x aardappelen, 1 x pasta, 1 x rijst, 1 x bonen, 1 x pie pizza pannekoek.
Niet persé in die volgorde, en dat vindt je hier overigens ook niet terug want dit zijn wel vijf kaas vis etc. gerechten, maar niet uit één serie.
En, nou ja, ik ga wel eens uit eten of elders koken, en dat telt dan niet mee.
Kaas
Lumaconi, Ricotta, Parmezaan, spinazie, tomatensaus
Lumaconi, grote slakken
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Je kan het ook maken met conchiglioni, grote schelpen, zie hier
Bak in olijfolie flink ui, knof, soepgroenten, peterselie (dat zit namelijk niet in soepgroenten)...
Neem de helft apart.
Bij de rest in dezelfde pan tomatenpuree...
Water, witte wijn, bouillonblokje (ik gebruikte lams; erg lekker en niks lamserigs), oregano, laurier, tijm, gerookte pikante paprikavlokken, droge zwarte olijven in stukjes...
Proef.
Pasta behoorlijk al dente koken, afgieten, koudspoelen, water er uitschudden.
Spinazie koken of magnetronnen.
Uitknijpen eventueel.
Die apart gezette helft mengen met Ricotta, spinazie, witte peper, basilicum, Parmezaan.
Pasta vullen.
Ovenschotel, laag tomatensaus, laag pasta, tomatensaus, Parmezaan.
Oven.
Ik schreef al dat ik het ga overdoen met Mozzarella. Minder papperig dan Ricotta.
Vis
Tonijn, lasagne, spinazie
Zie je wel, weer spinazie, dat is dus niet één reeks van vijf.
Maar wel mooi om spinazie + Mozzarella (want dat zat er ook bij) te vergelijken met spinazie + Ricotta. Achteraf dan dus.
Er zat trouwens ook gekookt ei bij, en dat kwam zo.
Ik had die tonijn gepland, en moest in ene voor meer mensen koken. Dacht aan bocconcini, flensjes (bocconcini kan ook wat anders zijn) gevuld met doperwten, tonijn en ei, ovenschotel, béchamel, kaas erover.
Maar goed.
Meng tonijn, spinazie, ei, Mozzarella. Zie de foto.
Maak er met lasagnevellen een, jawel, lasagne van, met béchamel (dat vult ook!).
Wat Parmezaan er over.
Klaar.
Heerlijk...
Gerookte tofu, paddo's, pasta
Gezonde winkel. Zie de foto.
Pas op, want in Gezonde winkels ligt altijd enorm veel variatie met dit en met dat (gezonde lui kunnen niet koken, daarom zijn ze gezond), dus je hebt kans thuis te komen met gerookte tofu met pesto erdoor of zo, gadver.
Ik gebruikte het in paddo-soep.
Paddo-fond bij in pinda-olie met wat geroosterde sesamolie (olie van geroosterd sesamzaad dan dus) gebakken ui, knof, pepertje en gember.
Geweekte paddo's erbij: po ku (soort shiitake maar dan zonder scheuren in de hoed), muizenoortjes (zie hier; klein meisje at ze niet; "Dat lijkt een haai") en silver fungus (zie hier).
Verder lelieknoppen (zie hier) en zeewier wat ik vergat.
Ik deed er denk ik mihun door, maar dat weet ik niet meer zo precies...
Heerlijk, verdomd...
Vlees
Geit, rijst, ui
Je kan een schijf uit een geitenbout (jonge geit) heel kort heel hoog bakken en metéén eten, maar dan moet je echt heel snel zijn; onder je handen vertaait het.
Stoven dus.
Geit: bij de Marokkaanse slager.
Begin met de geit.
Het vlees om en om dichtschroeien in olijfolie. Uit de pan.
Ui, knof, pepertje...
Vlees terug, witte wijn, lamsbouillon...
Daarna de ui.
Boter, half zoete of witte ui, half gewone, heel lang heel laag...
Eerst ietsje hoger, en net vóór het gaat kleuren, tomatenpuree erbij, wat roerend sudderen...
Witte wijn erbij, gerookt paprikapoeder (niet pikant), zout, aan de kook, laag vuur en deksel...
Kook witte rijst...
Heel erg lekker, en het merg smaakte ongelófelijk lekker.
Heel stevig, niet vet, fijne smaak, niks geitigs.
Ei
Gekookt of gepocheerd ei, aardappel, kastanje-champignons
Iets olijfolie, ui, knof, gember, lombok, de gewone handel, plus iets later stukken stengel van de paddo's...
Boter, vastkokende aardappelblokjes...
Wild-fond (dat moest op, dat was tot november 2012 goed, en dat was een fantastische combinatie)(lekker bestorven)(echt, zo smaakte het), laurier...
Stukjes hoed van de paddo's...
Ei: ik zei het al. Gekookt of gepocheerd (gepocheerd in de saus, dat deed ik).
Een heel fraaie combinatie...