Klassiekers
Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Pêche Melba
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Dat er geen slagroom bij hoort, dat geldt ook voor die amandelen hoor, kletskwaker!
Zie Nellie hier.
De handboeken nu.
Vreselijk trouwens, dat gezoek.
In de Oxford (The Oxford Companion to Food) staat het onder Peach, in de Larousse (Larousse Gastronomique) onder Ice Creams & Ices, onderafdeling Iced Melbas, en in de Dictionnaire (Dictionnaire du Gastronome) onder Melba.
De Dictionnaire beschrijft ook Zwezerik Melba en Gevulde tomaten Melba.
Larousse vertelt over een vergelijkbaar recept met aardbeien die opgelegd zijn geweest in suiker of in Kirsch, peren gestoofd in vanille siroop, en idem nectarines.
(Je ziet van alles en nog wat, maar die gekonfijte kers, dát hoort!)
Banana split
Genoemd naar de beroemde balletdanseres Connie Split.
Zie hier.
Zie Connie hier.
De Dictionnaire en de Larousse behandelen deze Amerikaanse barbarij natuurlijk niet (Banane à la Beauharnais! zie hier).
In de Oxford staat het niet, of althans kan ik het niet vinden. Niet onder Banana in ieder geval.
Maar zie in een ander standaard werk, The Oxford Companion to American Food and Drink.
Latrobe, Pennsylvania, is credited with being the home of the banana split, which was first served in 1904. Banana splits became widely popular soda fountain treats in the 1920s and remain popular.
Kijk, zo leer je nog eens wat.
Vergat ik gisteren nog
Maanzaad ijs
Maar ik heb het een maandje geleden wel genoemd meen ik...
Drie soorten.
* Puur zie hier.
* Met kardemom hier.
* Met citroen (heel populair) zie hier.
Dat is met Lemon Curd (bij de betere super naar de Orange Marmalade), dus je zou ook custardijs met citroen kunnen maken, alhoewel die custard dan wel gaat schiften misschien. Daarom zullen ze het wel met lemon curd maken...
Ik zat laatst, en dat schreef ik geloof ik al, te denken aan ijs met zwart (ongepeld) sesamzaad.
Min of meer maken zoals puur maanzaadijs.
Vrij veel gebruiken zou ik zeggen, licht geroosterd, en ook honing.
O, en over honing gesproken: ijs met zwarte boekweithoning!
Wow!
Mannenijs!
En wat is dit?
Jawel!
Bieten-ijs!
Trouwens sinds gisteren werk ik met de allernieuwste Photoshop, "CC".
Dit is een vergroting "met behoud van details" van een klein foto'tje.
Fantastisch!
En verder?
Bieten-ijs dus
Zie hier..
Veel recepten met citroen, met Mascarpone, en zelfs met maanzaad.
En verder!
* Wortel-ijs. Gebruik jonge kleine worteltjes, de soort die zoet ruikt als je ze kookt. Gebruik wat koriander erin. (Gnocchi van wortel is trouwens ook heerlijk, nou we het er toch over hebben.)
* Ontbijtkoek-ijs
Pierre Wind maakte dat in Den Haag, Zwarte Ruiter.
Kan het niet vinden. Wel dit hier.
Maar wacht, maar zie! Zie hier. Voor dat "toverijs" lees je natuurlijk de gewone roomijs ingrediënten.
Kijk, dan kan je mooi gaan variëren met gemberkoek, rozijnenkoek, notenkoek...
* Nog een mooi recept voor Loek trouwens.
Bak ontbijtspek heel krokant op een plaat in de oven.
Laat de plakjes staand (ontvettend) afkoelen.
Brokkel, en strooi over aardbeienijs geserveerd met aardbeien...
Ice cream soda!
I scream you scream!
Zeer speciaal ijs
Vijgen en rozenwater hier.
Spek-ijs hier. Van een jood! David Lebovitz!
Venkel-ijs hier.
Kersen-ijs met chocolade hier.
Tamarinde-ijs hier met als toegift papaya-mango ijs.
Café Liégeois
Uhh, vanavond maakte ik weer iets, dat was wel weer zo ongelofelijk lekker...
Linzensoep van rode linzen, gemaakt met Crab Paste, krab curry-pasta zeg maar.
Oeioeioeioeioei...
Met gefrituurd gepocheerde eieren...
Achachachachach....
O, en, uhh, zie een andere banana split hier...
En hier...
Zo kan ie wel weer...
Al die refo's die zich in het kruis zitten te grijpen...
Volgende aflevering zie hier