maandag 28 januari 2013

Kotelet, oesterzwam, salade



Gisteren

Gele oesterzwam.
Zie hierboven.

Ook weer zo'n clusterzwam, waarbij je verlies hebt omdat je die voet wegsnijdt, en waarbij deze soort ook nog fors inklinkt tijdens het bakken.
Maar de smaak was heel mooi. Mooie fijne "paddo" smaak, na op hoog vuur in enkel boter "wokken". Mooi bittertje.
De tweede helft met ietsje peper en zout, wat het natuurlijk nog wat mooier maakte, maar minder dan je zou verwachten; daarvoor is de smaak te mooi.

Kotelet, aardappel en sperziebonen.
Ik denk Dan kan ik dat moerasvolk wat in dit dorp autochtoon woont eindelijk eens zeggen dat ik wat "normaals" heb gegeten.
Ik moet dan natuurlijk wel stil zijn over het feit dat die kotelet een haaskotelet was, en gesneden en gehakt, niet gezaagd; één vleesstuk per rib dus. En dat het echt scharrelvarken was.
En dat die sperziebonen eerst opgebakken waren met rookspek, en daarna gestoofd met witte wijn.
En dat die aardappelen na koken gebakken zijn in ganzenvet...


Kook vastkokende aardappelen (o ja, dat kennen ze óók niet) en giet af.
Rookspek heel langzaam uitbakken in iets olijfolie ("Daar krijg je de schijt van!"). Op hoog vuur kort "wokken" met de sperziebonen in stukkies, en dan vrij snel, je moet dat hebben klaarliggen, fijngesneden sjalot ("Huhh?") en knoflook (laat maar) erbij.
Vuur omlaag, ff wachten, witte wijn...

Bak de niet al té gekookte aardappelen in dikke schijven langzaam bruin in ganzenvet.
Kotelet insmeren met mosterd en bakken op de grilpan. Bakt eerst vast, maar komt vrij snel los als je iets aandringt met een vork. Draaien en zelfde verhaal.

Serveren met iets zout over de aardappelen gemalen, iets peper over de boontjes, en idem plus losgeschraapt mosterd-aanbaksel (wat zout is) over de kotelet.


Culinaria

Vanavond kwam er ineens iets tussendoor.
Ik zag in ene die tweede baby Romana sla liggen en het schoot me te binnen dat ze die in Spanje vullen met blauwschimmelkaas en zo.
Vanavond dus een salade met die sla en met blauwe kaas en noten en rozijnen en mooi brood. Zie morgen. Lentekriebels!
En op het etiket van mijn sherry-azijn (voor de vinaigrette) ontdekte ik een link; zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Vanavond had ik een wijn, een Tilia (linde) uit Argentinië, nu aanbod bij AH, Cabernet Sauvignon - Merlot. Jezus wat is dat zware wijn... Lekker, maar zwaar van smaak...


Caesar Salad

Twee maal "the original recipe", haha.
Eenmaal in dat InDesign bestand (zie gisteren), eenmaal in die mailing van die America's Test Kitchen.

Adobe InDesign cursus

2 cloves garlic
Taste kosher salt
2 anchovy fillets, chopped
1 coddled egg
½ lemon
½ Tbsp Dijon mustard
¼ cup red wine vinegar
¾ cup virgin olive oil
1/4 tsp Worcestershire Romaine lettuce heart, washed and dried
1/4 cup croutons
1/4 cup Parmesan cheese
Taste cracked black pepper

Grind together the garlic and salt.
Add the chopped anchovies.
Stir in the egg and lemon.
Add the vinegar, olive oil and Worcestershire sauce, and whip briefly.
Pour over lettuce and toss with croutons, Parmesan and black pepper.

Kosher salt heeft niks met kosher te maken, dat is gewoon grof zeezout (wat wordt gebruikt om vlees kosher te maken).
En coddled egg is zachtgekookt ei.
En zie de romana sla ook hier.
En "Taste" betekent "naar smaak".


America's Test Kitchen

Zie hier.

Canola oil is koolzaad olie.

Pers

De Volkskeuken, Fusion soep.

Dat is ook zo typisch: dat oeverloze gelul, hier over schaatsen en ijsmutsen en "maar twee WC's" en stempelposten en vegetarische erwtensoep en "oranje handschoenen van een nationaal soepmerk", voordat ze aan dat recept beginnen.
Het gaat met koolraap en selderijknol. Nou, laat die koolraap dan maar weg.
Gember, kerrie, mosterdzaad, kardemom, sambal. Prima combinatie al is "kerrie" wel wat vaag, maar dat alles met knolselderie? Kokosmelk ook nog, en sereh, daoen djeroek poeroet (dat heet niet daoendjeroekpoeroet), noem maar op. Lazer op met die knolselderij en die koolraap!

Fusion, dat is niet simpel twee rare knollen met Oosterse kruiden combineren, dat is nadenken en verstand van koken hebben.

Janneke had het vandaag (wanneer houdt dat NRC Next abonnement eindelijk eens op?) over Lekker Joods. Ik denk Die hep een vent, maar nee, het ging over eten.
Ze meldde even dat Johannes van Dam de perenkugelwedstrijd jureert, dus dat is mooi teruggelikt voor die opmerking van hem over dat kookboek van haar laatst. Ook weer geregeld.
Jammer alleen, nou ja, jammer, dat je van dat kookboek van Janneke niks meer hoort, maar ja, dat risico loop je als je gaat hypen...

Tentoonstelling hier.
Er is ook een boekje uitgegeven, "Lekker Joods".


Dit kreeg ik aan uit Duitsland.
Ik proefde tot nu toe sprot uit de Kieler Bocht, uit de monding van de Spree (Cuxhaven), maar deze nog niet.
Ik houd u op de hoogte.

Pessoa

Bijgaand Loek, eindelijk.
Leg je handen op mijn schouders.
Uhh, zo heet dat gedicht dan dus.

Põe-me as mãos nos ombros...
Beija-me na fronte...
Minha vida é escombros,
A minha alma insonte.

Eu não sei por quê,
Meu desde onde venho,
Sou o ser que vê,
E vê tudo estranho.

Põe a tua mão
Sobre o meu cabelo...
Tudo é ilusão.
Sonhar é sabê-lo.

Mijn vertaling

Leg je handen op mijn schouders...
Kus mijn voorhoofd...
Mijn leven is afval,
Mijn geest slapeloos.

Ik weet niet waarom,
Ik kijk vanwaar ik kom,
Ik ben het wezen dat ik zie,
En alles ziet vreemd.

Leg je hand
Op mijn haar...
Alles is illusie,
Dromend weet je dat.


And now for something completely different.
Gerookte bloedworst.
Ook uit Duitsland.
Maar dat dachten jullie al...


(O ja, ik hoorde op de valreep wat Elizabeth zei, toen ze het hoorde. "Kon ik ook maar abdiceren! Nou ja. Schenk me d'r nog maar een in...")