maandag 7 januari 2013

Fazant, kastanjepuree, spruitjes



Kijk, dit zijn de meest bezochte posts van de afgelopen jaren.
Daar staat een keer Marieke bij (haas), en daar staat niets van 2012 bij.
Dat komt omdat die oudere posts natuurlijk méér jaren tijd hebben gehad om te scoren...
Morgen een soortgelijk overzicht van de afgelopen 30 dagen.
Marieke daar bovenaan...

Gisteren

Een super klassieker: fazantenborst, kastanjepuree, spruitjes.
"Dop" de spruitjes en zet ze een half uur op koud water.
Laat de kastanjepuree (blik) in brokken langzaam "smelten" in room (pan met deksel, op vlamverdeler).
Roer egaal en proef op peper en zout.
Er zijn ook recepten met melk, room en boter. Maar met enkel room is het super subtiel (zie ook aan het eind van vandaag).
Bak rookspekjes uit. Iets boter erbij, ui, knof... Iets droge sherry...
Kook de spruitjes met wat zout tot nét eetbaar.
Bak de fazant snel op hoog vuur in hete boter.
Serveer alles bij mekaar...


Marieke

Ja, de Batak in Noord Sumatra (bijvoorbeeld) eten ook hond. Liefst zwarte hond.
Toen ik daar woonde hebben islammers me ooit genept in een restaurant. Kreeg ik hond ipv geit. Ik zeg Heerlijk die hond, en mag ik dan nu die geit?

En vleesetende dieren zijn niet lekker en niet goed bereidbaar.
En die vleeseters zelf, die vreten ook meestal vego's.
En visvretende dieren smaken prima.

En dat oranje plasje onder in die filet américain, dat is een olie-achtige afscheiding van het eigeel, gekleurd door de kleurstoffen in dat spul.

Hieronder hond op een Batak markt.



 De pers

van het afgelopen weekend.

Trouw
Jeroen Thijssen (hij is kaal geworden en ziet er een stuk ouder uit dan toen ik nog een abonnement had). (Dat zou ik er ook uit zien als ik elke week in de krant moest gaan kwaken over niks.)
Drank uit de schil van koffiebonen, cascara (wat doppen betekent)
Verder een pagina gezeur.
Doppenprut hier (alle links hier in een nieuw venster).

Volkskrant hebben we gisteren al gehad, nog een keer Trouw, Karin.
Knorr ovenpasta zalm, die gaat ze zelf maken.
Heel aardige rubriek; iedere week "maakt ze wat zelf" van spul wat je kant en klaar kan krijgen.
Dat Knorr spul blijkt -op internet- nauwelijks gaar te krijgen te zijn, en je moet er heel veel zelf bijkopen: zalm (hoezo heet dat dan "Ovenpasta zalm"?), prei, cherrytomaatjes, pasta (Hoezo dan "Ovenpasta"?), kaas, Blue Band Finesse (huhh??).
Die prei, dat die voordat die in die ovenschotel gaat wat bewerkt moet worden, dat klopt. Maar ik zou het niet fruiten maar blancheren.


Deze foto is geposeerd want ik was die gisteren vergeten.
Dit is de hap voor morgenavond, na Groningen.
Fazant, kastanjepuree, twee (opgediepte) spruiten.
Ex ui-knof spul nog.

NRC nu

Het begon weer met "gezondheid" en "slank". Lazer op!
En Alain Passard. € 600 pp voor een groentefestijn. Soder op!
Volgt een hoop blabla over ene Kaminsky, over "Culinaire intelligentie". Flikker op!
Gebakken witlof met biologische sinaasappelbotersaus en rodekoolpuree. Donder op!

Daarna Hamersma over sherry.
Eindelijk wat leesbaars van die tiepe.
Manzanilla, "een enigszins ziltige sherry van druiven die vlakbij zee groeien".
"Canneloni van filodeeg, gevuld met lichtgerookte paling, hart van kropsla en komkommer, in een soepje van stoofaal met tuinkruiden", toe maar.
Manzanilla "en rama reposada (nauwelijks gefilterd)", nee, reposada betekent bezonken. Ipv, al is het nauwelijks, gefilterd.
En dan noemt ie die manzanilla met groene olijven met ansjovis, met rauwe oesters, met jamón ibérico (niet Ibérico), en met gambas a la plancha.
Goh...
Manzanilla betekent trouwens appeltje, oftewel kamille (bij ons tegen tandpijn, in Spanje in elke kroeg tegen maagpijn).


Dit zijn manzanilla (appeltje!) olijven.
Dat heb je ook.

Nog een keer NRC, Hoeben nu.

Hij eet ergens, waar -mooi- olijfolie op een schoteltje wordt gegoten, wat balsamico erbij, wat zout en wat peper. Brood ernaast.

Hij krijgt als garnering "grote kapper". Dat heet appelkapper. Kapper is de bloemknop, appelkapper de vrucht. Zie hier.

Hij eet Burrata, zie hier, maar dat is gewoon een variant van Insalata caprese, zie hier.

En hij eet volkorenpasta. Gadverdamme! Volkorenbrood moet, volkoren pasta en beschuit en zo zijn verboden!
Eén soort bruine pasta mag: Japanse boekweitpasta, Soba, そば.


Dit kan je in Spanje krijgen.
Nou ja, krijgen...
Garnalen-bouillon.

Varia

Radio 4 heeft niet gereageerd op mijn mailtje waarin ik vraag of ze soms aandelen in Arbo Perd of hoe schrijf je dat hebben (gooien ze je dood mee).
Nou ja. een bijna pathologisch gebrek aan humor kan ze niet ontzegd worden.

En Sjaak, Loek, die ging in een vijver liggen, met boven het kroos alleen zijn neusgaten en ogen. En als er dan iemand langskwam, dan sprong ie Knal! het water uit. Niemand hem dat ooit geleerd hoor, helemaal zelf verzonnen.
Deed ie totdat een oud mannetje een hartverlamming kreeg, toen hebben we het hem afgeleerd.

NRC
Ik kreeg in het eerste half jaar 12 keer de zaterdag krant niet, en enkele keren door de week ook niet.
Kreeg een compensatie van twee maanden abonnement.
Tweede half jaar geheel zelfde verhaal.
Kreeg vanavond een compensatie aangeboden: twee weken.
Ik zeg Reken eens uit. Ik koop de krant dan in de winkel, dat heeft me twee keer bijna € 50,- gekost!
Ik zeg Weet u waar u die twee weken krant kunt laten?
Opgezegd.

Super subtiel
Daar had ik het over.
Ik was bij vrienden, was ff alleen thuis met een zoontje, deurbel, ik maak open, Is Mohammed thuis? Ik zeg Nee, gelukkig niet!
Zegt dat jochie Jij bent ook niet subtiel. Ik zeg Nee, ik ben Van Thiel.


Heerlijk donker brood van Basarz.
Echt vloerbrood, niks hetelucht oven.
Volgens mij vloerbrood van hun als enige, van al die "artisanale" bakkers en andere kruidenvrouwtjes met natuursteen-zware "gezonde macrodynamische" broden op de hele Groninger markt.