dinsdag 1 januari 2013

Witte schorseneren, linzen, India'se kaas



Gedroogde geweekte lotuswortel aan de kook.
Dat ziet er niet uit, maar edoch!
Zie het volgende plaatje!

Gisteren, oudejaarsdag, had ik toch nog zowat 500 pageviews. Die kwamen voornamelijk in de ochtend (nog gauw ff zoeken wat we gaan inkopen vanmiddag / eten vanavond).
En het aantal bezoekers, wat wat anders is dan hoeveel pagina's ze bekeken in totaal, was relatief laag.
Ja, logisch: ze bekeken p.p. méér pagina's dan normaal-gemiddeld. Ze bleven dóórzoeken...

Gisteren

Panir, roti, lotuswortel

Panir, paneer, dat is India'se kaas. Bij de betere toko.
Lotuswortel, hier in een Japans gerecht (natuurlijk, zou je zeggen), dat heet in Japan Renkon, レンコン. (Tip. Vertaal in Google translate renkon. Vertaling: "renkon", én "bedoelt u レンコン?" Kopieer dat レンコン en vertaal dat. "Lotuswortel". Kijk.)

Maak roti, of haal er een uit de vriezer. Ontdooiende deegwaren altijd in krap plastic tegen uitdrogen!

Week lotuswortel-stukken (zie foto boven) een uur in heet water.
Kook ze dan een half uur in water met een scheut rijstazijn. Geen Chinese (rode of witte of zwarte) rijstazijn, maar Japanse gele. En dus geen gele Japanse graan-azijn, "grain flavoured vinegar" alhoewel ook lekker, en al helemaal geen -gele- sushi-azijn. Bedenk dat een Japanner liever verhongert dan dat hij dit-of-dat moet maken met een incorrect ingrediënt.


Lotuswortel.
Geweekt, gekookt, gesneden.

Frituur de in blokjes gesneden panir en houd apart.
Frituur de schijfjes lotuswortel en houd apart.
Uhh, alles hangt af van de kwaliteit van de lotuswortel. Doe altijd eerst het volgende. Week een stuk en snij het in superdunne, dunne en iets dikkere plakjes. Bak ze deels, frituur ze deels. Beslis hoe je ze gaat klaarmaken.

Maak een zure dipsaus (Sanbai su; sanbai 三倍 betekent "drie keer", drie ingrediënten; su = zuur, azijn). Rijstazijn, suiker, Japanse sojasaus. (Uhh, 三 dat betekent natuurlijk drie!)
Gebruik de allerlekkerste suiker die er bestaat: Chinese rietsuiker (voor de gemiddelde Jap een gruwel, maar vooruit). Bij de betere Toko. Dun raspen.

Bak in rijstkaf olie ui, knof, gemberwortel, iets lombok...
Flinke scheut medium sherry...
Flinke klodder korma (zie hier; alle links hier in een nieuw venster). Korma ook bij AH.

Bak de roti, frituur (samen) de lotuswortel en de panir.
De roti doop je steeds in de sanbai su.

Ganz lecker ja!


Culinaria

Marieke
Dat scheren, tsja, het kan altijd erger, zie hier.
En ja, dat dat soort campings dikwijls naturistencampings zijn, ja. Maar dat kan je ook omdraaien: naturistencampings zijn iha. prettige en erg rustige campings.
(Wat dit met culi te maken heeft? Marieke heeft met culi te maken.)

Ik publiceerde laatst over de (blauwe) morgenster, die C. in mijn tuin had gedetermineerd.
Blijkt dat in ene de plant van de witte schorseneer te zijn! Nooit gegeten! Voorjaar! Net nog vóór mijn verhuizing!

Vergat laatst Janneke te becommentariëren, toen ze het over linzen had. Du Puy linzen (foto van lichtgroene linzen erbij, wat niet klopt).
"Je moet Du Puy linzen hebben want die vallen niet uit elkaar". Kletskoek. Er zijn tig groene en bruine linzensoorten die niet uit mekaar vallen. Grachtengordel Le Garage shit gelul.

Ik las in De Dikke over uierboord, en in datzelfde verhaal over Romeinse gevulde koeienvulva.
Grap.
Er was een restaurant waar je "alles" kon eten.
Komt er een vent binnen die rundervagijn bestelt. Nou hadden ze dat net ff niet, dus die kok pakt een entrecôte en snijdt die raar en kruidt die raar.
Die vent heeft dat op en die zegt Ik heb nog nooit zo'n lekkere entrecôte gegeten, maar mag ik nou die koeiekut?


Uierboord...