dinsdag 12 augustus 2008

Bloemkool met olijven


Schreef eroven in het NRC koken blog (zie link naar blogs aan de linkerkant, onderaan).
Uhh, ik vermeldde ook sinaasappel, maar dat was helaas foutivelijk aan mijn brein ontsproten.

Bloemkool met olijven Oost Spanje
Roosjes kort koken in water met wat zout, en daarna koudspoelen.
In olijfolie wat ui en knoflook bakken, en kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Ontpitte zwarte olijven erbij van een soort die droog verkocht wordt, en van het vuur nemen.
De bloemkool in een ingevette ovenschotel doen, het olijvenmengsel, wat witte wijn, wat bouillon en gemalen kaas erover.
Gratineren.



Paarse bloemkool

Ter compensatie van mijn fout hier nog wat met bloemkool:
Bloemkoolsoep met bier
Bak in wat boter of zonnebloemolie stukjes ui en stukjes van de stengels van de bloemkoolroosjes aan.
Voeg wat later stukjes knoflook toe.
Kruid met nootmuskaat, wat kruidnagel, witte peper en koriander.
Roer om, roer er bloem door en laat roerend garen op laag vuur.
Roer er beetje bij beetje warme melk door, warm water en bier (bijvoorbeeld half Leffe half pils).
Laat aan de kook komen en kook er dan de roosjes, in kleine stukjes gesneden, in gaar.
Proef op zout en peper (gebruik eventueel een bouillonblokje).

Met gierst
Strooi licht geroosterde gierst over de soep vlak voor het serveren.



Gele bloemkool
Search the blog op een mooi verhaal over groene bloemkool.
En over search gesproken: search is hoofdletter-gevoelig. Probeer op Groen bloemkool en groene bloemkool.

Met kerrie
Voeg kerrie samen met de kruiden toe.
Er kan dan ook wat komijn en wat cardamom bij.
Cardamom: de pitjes uit de peul halen; pitjes moeten zwart zijn.

Met appel
Bak stukjes appel mee, samen met de kruiden.
Laat ze bijna kapot koken voordat de roosjes in de pan gaan.

Met room
Gebruik geen bloem.
Prak de bloemkool als ze gaar is, en bind met room.

Met broccoli
Gebruik broccoli in plaats van bloemkool, of gebruik broccoli en bloemkool.



Romanesco

Met broccoli en appel
Nou, verzin dat zelf maar...