Patatas a lo pobre
Aardappelen op de manier van de arme
Ook de rest van de foto's
Ook de rest van de foto's
Armeluiseten
had ik ook kunnen schrijven,
maar zo heet een van de kookboeken van Sylvia Witteman
Zuppa pavese
maakte ik laatst; zo kwam ik op dit thema
Ik zocht erop, en vond dat het een bekend gerecht is uit de Cucina povera, de armeluiskeuken
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Nou was mijn versie niet zo armeluizig
Een heel mooie kalfbouillon (gehakt schouderblad!) met flink mooie soepgroente
Mooi witbrood (ik maak zelf casinobrood om in te vriezen voor tosti's)(ik eet nooit wit brood maar ik gruw van bruinbroodtosti's)(en van volkoren pasta en van volkoren beschuiten) roosteren
In een kom en naar beneden drukken/breken
Eierdooier erop (je vraagt je af wat zo'n arm vrouwtje in Italië met het eiwit doet)
Kokende soep erop
Parmezaan erover raspen
Die Patatas a lo pobre nu
Zie hier
Ik heb het veel gemaakt in Teruel, waar ik veel lamsbout uit de oven maakte waarbij het mooi smaakt
Dunne aardappelschijfjes bakken in mooie olijfolie, op niet te hoog vuur
Ff later dunne uienringen erbij
Ff later niet al te dunne plakjes knof
Ff later rode en groene paprika en eventueel idem pepers
Serveer met grofzout
In Teruel maakte ik het met méér paprika, en die niet erdoor maar in z'n geheel in de oven, gecoat met olijfolie
Dat waren van die enorme buiten gekweekte bonkige exemplaren
Sauce pauvre homme
Ook wel Sauce à la pauvre homme
Saus van de arme man
Dat at Maigret ergens, in de kookboek van mevrouw Maigret
Met Pot au feu
Zie hier
Het wordt gegeten bij koude kip en zo
Maak een saus met een roux en met mooie kalfsbouillon
(Kijk daar heb je 'm weer, de zogenaamde arme stiekemerd...)
Breng op smaak met witte wijnazijn
Laat 10 minuten sudderen
Blancheer gehakte sjalot
Voeg die sjalot toe, fijngesneden bieslook, en wat paneermeel (bouillon met paneermeel, dat was de armeluis essentie hiervan)
Proef op p/z
(Heine heeft het ergens over Arme-Leute-Sauce, en dat is hetzelfde)
Gisteren hadden we een proeverij van Portugese worsten en daar zat
Farinheira
bij
Zie hier
Oorspronkelijk, en net als Alheira, een joodse worst
Armeluiseten: gemaakt van meel en vet
Tegenwoordig varkensvet
(We aten ook een Alheira; worst van -in dit geval- kip, en knof)
(Later meer over deze proeverij!)
Veel meer heb ik niet, op
Boston baked beans
na
Dat is ook armeluiseten
Nou ja, oorspronkelijk dan
Tegenwoordig met spek en worst en esdoorn siroop
Zie hier
Je maakt het met Navy beans, een witte kidneyboon
Weken, 10 minuten koken in flink water met laurier en wat baksoda
Afgieten, kookwater opvangen
In een Bean pot (zie hier)
Plus bacon, ui, esdoornstroop, bruine basterd, mosterdpoeder, z/p
(Op een pond bonen 1/3 kop stroop en 1/4 kop suiker)
Kookwater erbij tot juist bedekt
Deksel en in de oven, 150°, een uur
Bonen eetbaar? 175°, half uur zonder deksel
O ja!
Recept van Felix Telegraaf
"haricots rouges (bruine bonen)"
Dat zijn rode kindneybonen, ja
Je hep helemaal geen bruine bonen onder de Frans-Belse grens, zelfs in Zuid-België al niet
O ja!
Socialdeal.nl
Wat een ontieginglijke shit...
Ik vul een en ander in, Groningen, twee personen, zoeken: "Beschikbaarheid voor twee personen: Het Friethuis in Drachten"
Flikker op en ga er zelf eten zak!